KOSGEB KOBİGEL ÇAĞRILARI YENİLENDİ
Hızlı Büyüyen KOBİ’ler, KOSGEB Destekli Girişimciler ile Bilişim Teknolojileri KOBİ’ler İçin Yeni Çağrılar!
Bir önceki yazımızda bahsettiğimiz üzere, KOSGEB 2016 Nisan ayında devreye aldığı KOSGEB KOBİGEL – KOBİ Gelişim ve Destek Programı çerçevesinde KOBİ ölçeğindeki işletmelere Ar-Ge projeleri haricindeki projeleri desteklemeye başladı.
Çağrı esaslı yayınlanan programın ilk çağrısı, 1. ve 2. bölgelerde Orta Yüksek Teknoloji KOBİ’lerinin, diğer bölgelerde ise Düşük Teknoloji KOBİ’lerin desteklenmesine yönelik proje konuları oluşturdu. Son başvuru tarihi 6 Mayıs 2016 olan proje yarışına, kurumun resmi web sitesinden yapılan duyuruya göre toplam 2980 proje başvurusu gerçekleşti. Programın ilk çağrısı çerçevesinde toplam 300 Milyon TL destek sağlanacağı düşünüldüğünde; tüm projelerin başarılı olması durumunda bile – ki bu çok rastlanmayan bir durum – proje başına 100.000 TL’lik destek verilmesi söz konusu. Biz de DiPMO olarak başvurusunu gerçekleştirdiğimiz ilk dönem çağrısı çerçevesinde değerlendirilecek projelerimize başarılar diliyoruz.
Her proje yazarı / yöneticisi ve danışmanın bildiği gibi çağrı esaslı projeler için başvuru dönemi oldukça yoğun bir mesai süreci gerektirmekte. Bu zorlu maratonda, tam proje revizyonlarını tamamlıyorken, KOSGEB hız kesmeyerek bizleri şaşırttı ve aynı program için üç yeni çağrı duyurusunda daha bulundu. Bilindiği gibi bir önceki çağrıda imalat yapan KOBİ’leri hedef olan KOSGEB, yeni çağrılarında imalat dışı sektörlere de göz kırptı. Yayınlanan üç farklı çağrıdan ilki bilişim sektörünü, ikincisi hızlı büyüyen KOBİ’leri, üçüncüsü ise daha önce KOSGEB girişimcilik destekleri çerçevesinde Girişimcilik Destek Programı veya Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı çerçevesinde ticari hayatına başlayan girişimcileri hedefliyor.
Çağrı çerçevesinde; 26, 62 ve 63.1NACE kodlarına sahip 01.01.2016 tarihinden önce kurulmuş KOBİ ölçeğindeki işletmeler desteklenecek. Bu kriterleri sağlayan KOBİ’lerin ayrıca 2015 yılında en az 100.000 TL net satış hasılatına ve 2014 veya 2015 yıllarından birinde brüt satış karına sahip olması bekleniyor. Çağrı kapsamında proje sunan KOBİ’lere 100.000 TL geri ödemesiz, 150.000 TL ise geri ödemeli olmak üzere proje başına maksimum 250.000 TL destek sağlanıyor. En az 6 ay, en fazla 12 ay süreyle yürütülecek projeler için belirlenen destek oranı ise tüm bölgelerde %60. KOSGEB’in program için ayırmış olduğu toplam destek tutarı ise 50 Milyon TL olarak belirlenmiştir. Proje konuları ve bütçe detayları için hazırladığımız çağrı sunumunu ve soru cevap dokümanımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
Bilişim Teknoloji KOBİ’lerinin Geliştirilmesi sunum
Bilişim Teknoloji KOBİ’lerinin Geliştirilmesi soru-cevap dokümanı
Bilişim Teknoloji KOBİ’lerinin Geliştirilmesi resmi çağrı dokümanı
Çağrı ismindende anlaşıldığı üzere, hızlı büyüyen KOBİ’leri hedef almakta.Başvuru gerçekleştirebilmek için 01.01.2014 tarihinden önce kurulmuş KOBİ ölçeğindeki işletmenin 2015 yılında minimum 500.000 TL net satış hasılatına ve en az beş çalışana sahip olması gerekmekte. Ayrıca, 2014 veya 2015 yıllarında faaliyet karı elde edilmesi aranan bir diğer şart. Hızlı büyüme kavramını da belirleyebilmek için başvuru gerçekleştirecek işletmenin 2013, 2014 ve 2015 Net Satış Hasılatı ve yıllık ortalama çalışan sayılarını esas almakta. Özetlemek gerekirse, başvuru gerçekleştirmeyi hedefleyen işletmenin;
a. 2014 ve 2015 yıllarında istihdam veya net satış hasılatında bir önceki yıla göre artış sağlaması
b. 2014 ve 2015 yılı istihdam veya net satış hasılatı artış ortalaması en az % 20 olması
gerekmektedir. Çağrı çerçevesinde başvuru gerçekleştiren projelere toplam 150 Milyon destek sağlamayı hedefleyen KOSGEB, minimum 6 maksimum 12 ay sürecek projelere 300.000 TL geri ödemesiz, 300.000 TL geri ödemeli olmak üzere toplam 600.000 TL destek sağlamayı amaçlıyor. Destek oranı ise 1. ve 2. bölgelerde %60, diğer bölgelerde ise %80. Proje konuları ve bütçe detayları için hazırladığımız çağrı sunumunu ve soru cevap dokümanımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
Hızlı Büyüyen KOBİ’lerde Kapasite Geliştirme sunum
Hızlı Büyüyen KOBİ’lerde Kapasite Geliştirme soru-cevap dokümanı
Hızlı Büyüyen KOBİ’lerde Kapasite Geliştirme resmi çağrı dokümanı
Programın 2. döneminin üçüncü çağrısı ise KOSGEB tarafından daha önce desteklenmiş girişimcileri ilgilendiriyor. Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı veya Girişimcilik Destekleri ile işletmesini 01.01.2016 tarihinden önce kurmuş işletmeler; 2015 yılı mali verilerine göre 200.000 TL ve üzeri net satış hasılatına ve en az iki çalışan sayısına sahipse çağrıya proje başvurusunda bulunabiliyor.
Çağrı çerçevesinde başvuru gerçekleştiren projelere toplam 100 Milyon destek sağlamayı hedefleyen KOSGEB, minimum 6 maksimum 12 ay sürecek projelere 100.000 TL geri ödemesiz, 150.000 TL geri ödemeli olmak üzere toplam 250.000 TL destek sağlamayı amaçlıyor. Destek oranı ise 1. ve 2. bölgelerde %60, diğer bölgelerde ise %80. Proje konuları ve bütçe detayları için hazırladığımız çağrı sunumunu ve soru cevap dokümanımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
KOSGEB Destekli Girişimcilere İvme sunum
KOSGEB Destekli Girişimcilere İvme soru-cevap dokümanı
KOSGEB Destekli Girişimcilere İvme resmi çağrı dokümanı
Çağrı takvimine baktığımızda, her üç konu için başvurular 30 Mayıs 2016 – 01 Temmuz 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilebilecektir. Sırasıyla; Ön Değerlendirme, Revizyon, Uzman Kontrolü ve Kurul Değerlendirmesi aşamalarından geçecek olan projeler için 01 – 06 Eylül 2016 tarihleri arasında sonuçlar açıklanacaktır. Proje başlangıç tarihi de 07 Eylül 2016 olarak belirlenmiş. Bir önceki çağrı deneyimini de göz önünde bulundurduğumuzda, bu dönemde gerçekleştirilecek başvuruların ön değerlendirme süreçlerinin daha verimli geçme ihtimali de oldukça yüksek.
Son olarak, KOSGEB web sitesi ve bağlı bulunduğunuz KOSGEB uzmanlarınızın, çağrılar ile ilgili en doğru bilgileri alacağınız kaynak olduğunu tekrar hatırlatmakta fayda görüyoruz. Program ile ilgili genel bilgileri ve uygulama esaslarını da kurumun web sitesinden, KOSGEB KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Proje Programı başlığı altında inceleyebilirsiniz.