TÜBİTAK TEYDEB ULUSAL HİBE PROJE PROGRAMLARI
Ulusal destekler kapsamında KOBİ ve Büyük Ölçekli işletmelerin faydalanabilecekleri hibe programları
TÜBİTAK TEYDEB Ulusal Hibe Proje Programları KOBİ ve büyük ölçekli işletmelere çeşitli programlar vasıtasıyla hibe desteği vermeyi hedefler. TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) çerçevesinde sanayi kuruluşlarına verilen Ar-Ge destekleri; firmaların ölçeğine, proje konularına ve kapsamlarına, bütçelere ve amaçlara göre değişiklik göstermektedir. Bu sebepten ötürü, başvuru aşamasından önce proje fikrinin çok yönlü analiz edilmesi ve proje hedeflerine en uygun olabilecek programın seçilmesi gerekmektedir. Seçim kriterlerini bir sonraki yazılarımızda detaylı olarak analiz etmeye çalışacağız. TÜBİTAK yazı dizimize başlamadan önce; TÜBİTAK TEYDEB çerçevesinde sanayi kuruluşlarına sağlanan hibe desteklerini size kısaca tanıtalım istedik.
1512 – Teknogirişim Sermaye Desteği
TÜBİTAK, 2013 senesinden itibaren girişimcilerin projelerini desteklemek amacıyla 1512 kodlu proje programını hayata geçirmiştir. İlk etapta, girişimcilerin projelerini PRODİS sistemi üzerinden kabul eden kurum; son iki seneden beri uygulayıcı kuruluşlar vasıtasıyla çağrı esaslı olarak proje başvurularını değerlendirmektedir.
1501 – Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
Ülkemiz için ilk ulusal destek programı niteliği taşıyan 1501 – Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı, 1995 senesinden itibaren yürürlüktedir. Zamanla dönüşüme uğrayan program, günümüzde SANAYİ ve KOBİ ölçeğindeki işletmelerin Ar-Ge projelerini; bütçe limiti olmadan %40 ile %60 arasında değişen oranlarda desteklemektedir.
1503 – Proje Pazarları Destekleme Programı
Program; üniversite, özel sektör ve araştırma kurumları arasında ortak proje üretme kültürü ile işbirlikçi çalışmaların artırılmasını hedeflemektedir. Bu çerçevede düzenlenecek proje pazar etkinlikleri için basım ve kırtasiye giderleri, posta ve kurye giderleri ile ulaşım ve konaklama giderleri ulusal katılımcılı etkinlikler için 25.000 TL, uluslararası katılımcılı etkinlikler için 30.000 TL’ye kadar desteklenir.
1507 – KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı
1501 – Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı’ndan türeyen bu program, KOBİ ölçeğindeki işletmelere özeldir. Programdan, mikro, küçük veya orta ölçekli KOBİ’ler faydalanabilir. Ar-Ge projeleri için sağlanan destek üst limiti 500.000 TL olup, destek oranı %75’tir ve programdan her işletme ortaklı olmamak şartıyla üç kere faydalanılabilir. KOBİ’lerin ortaklı proje gerçekleştirmeleri halinde, kurum; firmalara ek olarak iki başvuru hakkı daha tanımaktadır.
1511 – Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik P. D. P.
2012 senesinden itibaren yürütülen program çerçevesinde, ülkemiz stratejik planları dahilinde belirlenen konular için belirli zaman dilimlerinde proje çağrısı yayınlanmaktadır. Çağrı kapsamına göre değişen proje bütçelerine sahip programdan sanayi ölçeğindeki işletmeler %40 – 60, KOBİ ölçeğindeki işletmeler ise %75 oranında faydalanmaktadır. Ayrıca, program kapsamında genel proje giderleri için ek olarak %10 oranında destek verilir.
1007-Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı
Kamu kurumların teknolojik ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanabilmesini amaçlayan program, aynı zamanda kamu, özel sektör ve üniversitelerin ortak proje geliştirmesine katkı sağlamaktadır. Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma ve Destek Grubu (SAVTAG) ve Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) olmak üzere iki farklı destek grubunda değerlendirilen projeler kurum tarafından çağrı esaslı olarak kabul edilmektedir.
1601 – Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destekleme Programı
Program, üniversitelerde Teknoloji Transfer Ofislerinin kurulmasını hedefler. Destekten;
Destek üst limiti 500.000 TL olup, destek oranı %80’dir. Destek çerçevesinde; toplam proje bütçesinde personel maliyetleri en fazla %60, eğitim ve rehberlik maliyetleri en fazla %15, seyahat ve alet teçhizat maliyetleri en fazla %5, hizmet alımı maliyetleri ise en fazla %15 oranında desteklenir. Genel giderler ise tüm projeler için en fazla %15 olabilir.
2014 senesi öncesinde 1501 ve 1507 projeleri dahilinde desteklenen patent giderlerinin yerine geçen 1602 – Patent Destek Programı çerçevesinde Türk Patent Enstitüsüne(TPE), Dünya Fikri Haklar Örgütüne(WIPO), Avrupa Patent Ofisine (EPO), Japonya Patent Ofisine(JPO), Amerika Birleşik Devletler Patent ve Marka Ofisine (USPTO) yapılacak olan patent başvuruları desteklenmektedir.
1505 – Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı
Program; sanayinin ihtiyaç duyduğu ürün geliştirme ve/veya süreç geliştirme konularında, üniversite ve araştırma kuruluşlarıyla ortak proje geliştirilmesini teşvik eder. Proje kapsamında ihtiyaç sahibi olarak tanımlanan sanayi kuruluşu MÜŞTERİ KURULUŞ, üniversite veya araştırma kuruluşları ise YÜRÜTÜCÜ kuruluş olarak tanımlanır. Program kapsamında 1.000.000 TL üst bütçeli projeler en fazla 24 ay süreyle; KOBİ ölçeğindeki firmalar için %75, sanayi ölçeğindeki firmalar için ise %60 oranında desteklenir.
1515 – Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı
Program çerçevesinde, ülkemizde Ar-Ge Laboratuvarı kurmayı amaçlayan ve alanında önde gelen teknolojiler oluşturan firmaların laboratuvar yatırımları desteklenmektedir. Destek tutarı en fazla 10 Milyon TL olup, destek oranı %75’dir. Programa yurt dışında yerleşik kuruluşlar, ülkemizde sermaye şirketi kurarak başvuruda bulunacağı gibi Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri de destekten faydalanabilir. Başvuru gerçekleştirmek isteyen adaylarda aranan ön şartlar şu şekildedir: