EKONOMİ BAKANLIĞI BİLİŞİM SEKTÖRÜ DESTEKLERİ
Nitelikli Hizmet İhracatı Desteği çerçevesinde bilişim, mobil aplikasyon geliştirme ve oyun sektörlerine sağlanan destekler
Ekonomi Bakanlığı Bilişim Sektörü Destekleri, 2015/8 Sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesine ilişkin karar ile gündeme gelmiş bir konu. Mart 2015 yılından itibaren nitelikli hizmet ticaretini artırmayı hedefleyen Ekonomi Bakanlığı ilgili karar dahilinde;
sektörlerini desteklemekte. Bu yazımızda ilgili karar çerçevesinde Bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmaların faydalanabileceği destek programlarına ilişkin sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Karar çerçevesinde, bilişim sektöründe faaliyet gösteren işletmeler 10 alt başlıktan oluşan desteklerden %50 ila %60 arasında değişen oranlarda faydalanabiliyor. Programdan yararlanmak adına firma ölçeği konusunda bir kısıtlama bulunmuyor. Amaç, desteklerle birlikte bilişim sektörünün ihracat payını artırmak.
Hepimizin bildiği gibi Ekonomi Bakanlığı oldukça karışık bir websitesine sahip. Çoğunlukla bizler bile, tebliğ arama ve kayıt altına alma süreçlerinde oldukça zorlanıyoruz. Bu zorluğu ilgililerin yaşamaması için; aşağıda destek kalemlerini ilgili linklerle birlikte özetlemeye çalışacağız.
Tescil ve koruma desteği: Tescil ve koruma desteği; ürün veya hizmetin yurtdışında tescil edilmesi ve/veya yurt içinde tescil edilmiş bir markanın yurtdışında tescil edilmesine yönelik giderlerinizi desteklemeyi amaçlar. Bu amaçla, tescil işleminin tamamlanmasından 18 ay sonra yapılacak başvurular için üst limit 50.000 USD olup, destek oranı %50’dir.
Rapor ve yurtdışı şirket alımına yönelik danışmanlık desteği: Pazar araştırması, sektör, ülke, uluslararası mevzuat, veri madenciliği/veri izleme/değerlendirme faaliyetleri, yabancı şirket veya marka odaklı raporlar (mali ve hukuki raporlar dahil) ile yabancı şirket alımlarına yönelik danışmanlık hizmetlerine (mali ve hukuki danışmanlık dahil) ilişkin gider desteklenir. Destek üst limiti 200.000 TL olup destek oranı %60’dır.
Belgelendirme desteği: Bilişim şirketlerinin yurtdışındaki etkinliklerini artırmak adına ilgili pazar araştırma belgelerinin temini için gerekli müracat, tetkik, belge kullanım ücreti, kayıt ücreti, danışmanlık ve eğitim giderlerini içermektedir. Desteklenen belgelerin listesine buradan ulaşılabilir. Destek çerçevesinde belge başına 15.000 USD olmak üzere %50 oranında toplam 50.000 USD destek sağlanmakta.
Reklam, tanıtım ve pazarlama desteği: Yurtdışında yapılan ve TV, radyo, basılı tanıtım, açık hava reklamları, özel tanıtım faaliyetleri çerçevesinde yer alan reklam, tanıtım ve pazarlama maliyetlerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Destek üst bütçesi 400.000 USD olup destek oranı %60’dır.
Yurtdışı birim desteği: Program kapsamında yurtdışı birimlerin brüt kira (vergi/resmi/harç dahil) ve komisyon giderleri desteklenir. Doğrudan veya yurt dışında faaliyet gösteren şirketleri ya da şubeleri aracılığıyla açtıkları birimlerin brüt kira (vergi/resim/harç dahil) ve komisyon harcamaları, %60 oranında ve birim başına yıllık en fazla 120.000 USD Dolarıdır.
Danışmanlık desteği: Kurum, uluslararası pazarlarda rekabet avantajını artırmak üzere pazarlama stratejisi, yurtdışı pazar yapısı ve pazara giriş konularında alınacak danışmanlık hizmetlerine yönelik giderleri desteklemeyi hedefler. Destek üst bütçesi yıllık 200.000 USD olup, destek oranı %50’dir.
Acenta komisyon desteği: Film ve bilişim sektörlerinde ise yapımların/ürünlerin yurt dışında satış ve/veya dağıtımına yönelik acentalara yapılan komisyon harcamalarının desteklenmesine ilişkin giderleri kapsar. Destek oranı %50 olup yıllık faydalanılabilecek destek üst bütçesi 100.000 USD’dir.
Karar, yukarıda sıralanan destekler haricinde oyun ve mobil aplikasyon geliştiren firmalar için özel üç destek programını da içermekte. Dipmo olarak beraber olmaktan her zaman mutluluk duyduğumuz OYUNDER’in de katkılarıyla oluşturulan destek mekanizması; pazara giriş, komisyon giderleri ve geliştirme desteklerini kapsıyor.
Bilgisayar Oyunu – Mobil Uygulama Pazara Girişin Desteklenmesi: Destek, Bilgisayar oyunları veya mobil uygulamaların yurtdışında pazarlanmasına yönelik olarak gerçekleştirilen yerelleştirme (tercüme, hedef pazar uyumlaştırması v.b.), DVD hazırlama ve çoğaltma, barındırma (hosting) giderlerinin; görsel, yazılı, işitsel medya ve internet reklamları ile internet sitesi hazırlanmasına yönelik giderlerin (oyunun/uygulamanın tanıtımı ve/veya online oynanması için hazırlanan internet sitesi tasarım, kodlama ve içeriklendirme harcamaları) kapsar. Destek tutarı, 100.000 USD olup destek oranı %50’dir.
Mobil Uygulamalar ve Bilgisayar Oyunlarının Komisyon Giderlerinin Desteklenmesi: Destek, mobil uygulamalar veya bilgisayar oyunlarının yurt dışı satışına yönelik olarak oluşan ve uygulama/oyun platformlarınca tahsil edilen komisyon bedellerini kapsar. Destek kapsamında oyun/uygulama başına 100.000 USD’ye kadar olan giderler %50 oranında desteklenir.
Bilgisayar Oyunu – Mobil Uygulama Geliştirme Desteği: Destek kapsamında; uluslararası tüketiciye yönelik olarak yabancı dilde hazırlanacak/uyumlaştırılacak olan mobil uygulama/bilgisayar oyunu için satın alınan ya da kiralanan yazılım lisans giderleri ile istihdam edilen personelin aylık brüt ücretlerine yönelik giderler desteklenir. Destek çerçevesinde istihdam edilecek iki personelin ücretleri 48 ay süreyle desteklenir. Satın alınan ya da kiralanan yazılım lisanslarına ilişkin giderleri % 50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Dolarına kadar desteklenir.
Tescil ve Koruma Desteği, Reklam Tanıtım ve Pazarlama Desteği ile Yurt Dışı Birim Desteğine ilişkin faaliyetlerin bakanlığın belirlediği hedef ülkelerde yapılması durumunda destek oranına %10 ek destek sağlanıyor. Bakanlık; Angola, Cezayir, Gürcistan, Katar, Kenya, Nijerya, Senegal, Ukrayna, Bahreyn, Gana, İngiltere, Kazakistan, Kuveyt, Rusya, Tunus ve Kenya’yı hedef ve öncelikli ülke olarak değerlendirmekte.
Başvuru sahibinin, 4., 5. ve 6. bölgelerde faaliyet göstermesi durumunda, yine %10 ek destek oranı devreye girmektedir. Faaliyet bölgenizi Ekonomi Bakanlığı kaynaklarından öğrenebilirsiniz.
Ekonomi Bakanlığı Bilişim Sektörü Destekleri ile ilgilenen işletmelerin dokümantasyon ve başvuru zamanları ile desteklenen gider kalemi detaylarına oldukça dikkat etmesi gerekiyor. Bu amaçla, uygulama esasları çerçevesinde sizin için bir sunum ve soru-cevap dokümanı hazırladık. Dipmo kaynaklarının yanında Ekonomi Bakanlığı kaynaklarına da göz gezdirmenizi önemle tavsiye ediyoruz.