TÜBİTAK, 1511 PROGRAMI KAPSAMINDA 21 YENİ ÇAĞRI DUYURDU
1511 – TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Proje Destek Programı 2016 çağrıları ile ilgili özet bilgiler.
Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda, 2014-2018 dönemini kapsayacak şekilde oluşturulan Onuncu Kalkınma Planı doğrultusunda; yüksek, istikrarlı ve kapsayıcı ekonomik büyümenin yanı sıra hukukun üstünlüğü, bilgi toplumu, uluslararası rekabet gücü, insani gelişmişlik, çevrenin korunması ve kaynakların sürdürülebilir kullanımı gibi konular irdelenmiştir. Bu çerçevede; Türkiye Sanayi Stratejisi’nin vizyonu, “Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerde Afro-Avrasya’nın tasarım ve üretim üssü olmak” şeklinde belirlenmiştir. Bu vizyon doğrultusunda, 2015–2018 dönemini kapsayan Türkiye Sanayi Stratejisi’nin genel amacı ise “Türk sanayisinin rekabet edebilirliğinin ve verimliliğinin yükseltilerek, dünya ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretildiği, nitelikli işgücüne sahip ve aynı zamanda çevreye ve topluma duyarlı bir sanayi yapısına dönüşümünü hızlandırmak” olarak belirlenmiştir.
İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında gelişmiş ülkeler, düşük teknoloji ürün ihtiyacını ithalat yolu ile karşılarken, orta yüksek ve yüksek teknoloji sınıfında, katma değeri yüksek ürün geliştirerek bu ürünleri gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelere ihraç etmekte, ekonomilerini büyütmektedir. Ülkemiz için teknoloji sınıfına göre üretim oranlarına baktığımızda; düşük teknoloji grubuna giren malların toplam imalat sanayi üretimi içindeki payı 2003’te %47 iken 2013 yılında %39 seviyesine gerilemiştir. Orta yüksek teknoloji ürünlerinin toplam imalat sanayi üretimi içindeki payına bakıldığında, 2003’ten 2013’e %10’luk bir artış olduğu, grubuna giren malların toplam imalat sanayi üretimi içerisindeki payı yüzde 5,7’den yüzde 3,4’e gerilediği görülmektedir. Küçük bir değerlendirme yapıldığında, her ne kadar düşük teknoloji grubunda ürün imalat oranı 10 yıl içerisinde azaldıysa da, yüksek teknoloji grubuna giren ürün imalatı oranının düşmesi, ülke olarak Ar-Ge faaliyetlerine ayrılan bütçenin artırılması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bununla beraber, TÜBİTAK’ın yayınlamış olduğu Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi 2011-2016’ya göre ülkemizin güçlü ve gelişmekte olan sektörleri tanımlanmış, bu sektörlerin orta yüksek ve yüksek teknoloji ürünlerinin geliştirilmesi konusunda destek verilmesi gerekliliği belirtilmiştir.
2003 – 2013 Yılları arasında teknoloji sınıflandırmasına göre imalat sanayi üretim ve ihracatının yapısı
Ar-Ge faaliyetlerini en etkin şekilde destekleyen TÜBİTAK’a bağlı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı tarafından yürütülen ulusal Ar-Ge destek programları ile ilgili detaylı bilgiyi geçmiş dönemde paylaşmıştık.(Bkz: TÜBİTAK TEYDEB ULUSAL HİBE PROJE PROGRAMLARI) Daha önceden de belirttiğimiz gibi, TEYDEB’in yürütmüş olduğu programlara genel olarak yılın her döneminde, herhangi bir proje konusu ile başvurulabiliyor olsa da 1511 – TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Proje Destek Programı yılın belirli dönemlerinde, belirli konular dahilinde başvuru yapılabilmektedir. 2016 yılı çağrıları, 22 Haziran 2016 itibariyle TÜBİTAK tarafından, 7 konu başlığı altında açıklanmıştır. Bu çağrılar ve çağrı kapsamları ile ilgili bilgiler aşağıda açıklanmıştır;
Ülkemizce ivme kazanılması gerekliliği duyulan sektörlerin başında enerji sektörü gelmektedir. 2016 enerji sektörü çağrıları kapsamında; yeni nesil güneş hücrelerinin geliştirilmesi, güneş enerjisinin verimli kullanımı ve depolanması, elektrik dağıtımı ve akıllı şebekeler ile kömür ve biyokütle gazlaştırma ve uygulama teknolojilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çağrılar hakkında detaylı bilgi almak için sektör bazlı pratik erişim dokümanımızı inceleyebilirsiniz.
Enerji Sektörü Çağrılarına Pratik Erişim
Ülke olarak, Ar-Ge ve yenilik kapasitemizin güçlü olduğu makine imalat sektöründe rekabetçi olarak tanımlanabilecek çağrılar kapsamında; 3-4-5 Eksenli CNC İşleme merkezleri ve CNC tezgah bileşenlerinin geliştirilmesi, ileri seviye şekillendirme ve birleştirme teknolojilerinin geliştirilmesi, yenilikçi pompa, hidrolik basınç kuvvetlendirici ve yenilikçi kompresörlerin geliştirilmesi ile ileri kalıplama teknolojilerinin geliştirilmesi, büyük boyutlu polimer parçalar için kalıp ve yeni sistemlerin geliştirilmesi ve mikro kalıplama için kalıp ve teknolojilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çağrılar hakkında detaylı bilgi almak için sektör bazlı pratik erişim dokümanımızı inceleyebilirsiniz.
Makine İmalat Sektörü Çağrılarına Pratik Erişim
Ülke olarak Ar-Ge ve yenilik kapasitemizin güçlü olduğu bir diğer alan olan bilgi iletişim teknolojileri konusunda 6 farklı çağrı açıklanmıştır. Bu çağrılar kapsamında; akıllı gömülü sistemlerin geliştirilmesi, yeni nesil internet(mobil iletişim – 5G) teknolojilerinin geliştirilmesi, havacılık ve uzay sektörlerine yönelik MEMS tabanlı sistemlerin, alt bileşenlerin ve devrelerin geliştirilmesi, yerli güvenlik yazılımlarının geliştirilmesi, sektörel iş zekası ve iş akış araçlarının geliştirilmesi ile bulut tabanlı sektörel uygulama ve hizmetlerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çağrılar hakkında detaylı bilgi almak için sektör bazlı pratik erişim dokümanımızı inceleyebilirsiniz.
Bilgi İletişim Teknolojileri Çağrılarına Pratik Erişim
Ülke olarak Ar-Ge ve yenilik kapasitemizin güçlü olduğu son alan olan otomotiv sektörü için 3 farklı çağrı açıklanmıştır. Bu kapsamda; bilgisayar destekli tasarım ve simülasyon sistemlerinin geliştirilmesi, araç üzerindeki ağırlığı azaltmaya yönelik metal alaşımların ve bu alaşımlardan otomotiv bileşeni geliştirilmesi ile akıllı ulaşım sistemleri alanında V2x ürün ve teknolojilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çağrılar hakkında detaylı bilgi almak için sektör bazlı pratik erişim dokümanımızı inceleyebilirsiniz.
Otomotiv Sektörü Çağrılarına Pratik Erişim
Ar-Ge ve yenilik kapasitemizin zayıf olduğu sektörlerden olan sağlık bilimleri sektörü için 2 farklı çağrı açıklanmıştır. Bu kapsamda; hastanın genel durumu ve tedavisinin seyrini izlemek için yaşamsal parametrelerinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlayacak nitelikli hasta başı monitörlerinin geliştirilmesi ve kapsül görüntüleme sistemlerinin ile alt bileşenlerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çağrılar hakkında detaylı bilgi almak için sektör bazlı pratik erişim dokümanımızı inceleyebilirsiniz.
Sağlık Sektörü Çağrılarına Pratik Erişim
Ar-Ge ve yenilik kapasitemizin zayıf olduğu bir diğer sektör olan gıda sektörü için akıllı/aktif ambalaj malzeme ve teknolojilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çağrı hakkında detaylı bilgi almak için sektör bazlı pratik erişim dokümanımızı inceleyebilirsiniz.
Gıda Sektörü Çağrılarına Pratik Erişim
Bu çağrı kapsamında, arıtma teknolojileri, su kalitesi izleme/kontrol cihaz ve sistemlerinin geliştirilmesi yoluyla kaynakların verimli kullanılması, temiz suya erişimin kolaylaştırılması, atık su yönetiminin sağlanması gibi çevre ve insan sağlığına olumlu katkıda bulunacak gömülü sistem projelerinin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Çağrı hakkında detaylı bilgi almak için sektör bazlı pratik erişim dokümanımızı inceleyebilirsiniz.
Su Arıtma Sektörü Çağrılarına Pratik Erişim
Yukarıda belirtilen çağrılardan otomotiv ve makine imalat sektörü için son başvuru tarihi 23 Eylül 2016 saat 17:00’dir. Diğer çağrıları için son başvuru tarihi 02 Eylül 2016 saat 17:00 olarak belirlenmiştir. Çağrılar özelinde ortaklık yapıları, bütçe üst limitleri ve proje süreleri belirtilmiştir. Çağrıların büyük çoğunluğunda üniversite-sanayi işbirliğinin proje başvurularında pozitif etki yaratacağına dair ek ibare bulunsa da tüm çağrılar için üniversite-sanayi işbirliğinin kurulmasını, projelerin başlangıcından sonuna kadar konusunda uzman ve aktif olarak faaliyet gösterecek akademisyenlerle çalışılmasını DİPMO olarak tavsiye etmekteyiz. 1511 – TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Proje Destek Programı ile ilgili sunumumuzu da inceleyerek çağrılar hakkında genel bilgiye sahip olabilir, çağrılar ile ilgili her türlü dokümana erişebilirsiniz.