TEKNOPAZAR Destek Programı
Daha önce T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülen Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Programı (TEKNOPAZAR) Temmuz 2016 tarihinden itibaren KOSGEB tarafından yürütülecek.
Daha önce T.C. Ekonomi Bakanlığı çerçevesinde yürütülen TEKNOPAZAR – Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Programı, Temmuz 2016’dan itibaren artık KOSGEB tarafından yürütülecek. Program çerçevesinde, ülkemizde geliştirilmiş Ar-Ge projelerinin ticarileşebilmesi adına KOBİ ölçeğindeki işletmelerin ilgili finansman kaynağına erişmelerinin sağlanması hedeflenmekte.
Özellikle KOBİ ölçeğindeki işletmeler Ar-Ge çalışmaları sonrasında elde edilen ticarileşebilir çıktı / çıktıların ürüne dönüşmesi sürecinde iki farklı alanda desteğe ihtiyaç duymaktalar. Her ne kadar işletmelerin çoğu seri imalat desteklerini öncelikli ihtiyaç olarak belirleyip bu alanda yatırımlar yapsalar da, ilgili ürünün satılabilir nitelik kazanabilmesi için tanıtım faaliyetleri de önem teşkil eder. Bu eksiklikten yola çıkılarak oluşturulmuş TEKNOPAZAR – Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Programı;
KOSGEB Ar-Ge İnovasyon ve Destek Programı veya TÜBİTAK Ar-Ge Destekleri çerçevesinde tamamlanmış projeler, proje tamamlanma tarihini izleyen 3 yıllık süre içerisinde destekten faydalanabilir. TÜR ya da patentli ürünlerin tanıtımı için destekten faydalanabilmek için söz konusu belgelerin güncel olması gerekmekte.
Proje başına maksimum 150.000 TL’lik destek verilmesi planlanan programda destek oranı %100’dür. Destek oranının bu denli yüksek olması, ülkemizde tamamlanmış Ar-Ge projelerinin ticarileşme potansiyelini açığa çıkarmak adına proje sahiplerini teşvik etmekte. Programın detayları incelendiğinde, yurt içi tanıtım faaliyetleri için en fazla 50.000 TL ve yurt dışı tanıtım faaliyetleri için ise en fazla 100.000 TL destek verildiği görülmekte.
Deneyimlerimizden yola çıkarak, destek kalemleri arasında yer alan,
kalemleri üst bütçe limitleri ve bu kalemler için belirlenen uygunluk kriterleri; her Ar-Ge projesinin doğasına uymasa da, özellikle Ar-Ge ürünlerini tanıtmakta zorlanan KOBİ’ler için iyi bir fırsat oluşturacaktır.
TEKNOPAZAR Programı’na Genel Bakış
Kurumun yurt içinde yapılacak tanıtım faaliyetleri için toplam 50.000 TL’lik bütçe belirlediğini söylemiştik. Bu tutar içerisinde değerlendirilebilecek gider kalemleri ve bu gider kalemlerinin üst limitleri şu şekilde belirlenmiş:
Basılı ve elektronik tanıtım materyalleri için 10.000 TL belirleyen kurum, gerek yurt içi gerekse yurt dışı tanıtımlarında kullanılacak tüm tanıtım materyallerini yurt içi giderler çerçevesinde değerlendirmiş. Bu kapsamda, ürünün tanıtılması için broşür, katalog, etiketli baskılı ve bandrollü elektronik depolama aygıtlarına ilişkin giderler 10.000 TL üst bütçeye kadar desteklenecek. Kurum, tüm materyallerde KOSGEB Logosu ve web sitesinin yer almasını beklemekte.
Fuar katılımlarına ilişkin gider kalemi çerçevesinde; proje sahibinin fuar katılımında ihtiyaç duyacağı stand kirası / yapımı / dekorasyonu, nakliye ve depolama giderleri ile nakliye sigortası giderleri desteklenecek. İlgili gider kalemleri dahilinde, yurt içi fuar katılımları için 25.000 TL, yurt dışı fuar katılımları için ise 50.000 TL destek sağlanacak.
Fuar katılımları için gümrük giderleri, yurt dışı fuarlar için geçerli olan bir gider kalemi olup destek üst limiti 5.000 TL olarak belirlenmiştir.
E-ticaret sitelerine üyelik giderleri çerçevesinde yalnızca T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylanmış siteler desteklenecek ve destek yalnızca üyelik aidatlarını kapsayacak. Kurum proje başına, yurt içindeki e-ticaret siteleri için en fazla 5.000 TL, yurt dışındaki e-ticaret siteleri için ise 15.000 TL bütçe belirlemiş durumda.
Yazılı medya üzerinden tanıtım giderleri basılı yayınlara reklam verme giderlerini kapsamakta. İlgili kalem dahilinde; yurt içi için 5.000 TL, yurt dışı için ise 15.000 TL bütçeli harcamalar destek kapsamına alınıyor.
Konaklama ve ulaşım giderleri yalnızca fuarlarda yapılan tanıtım ve pazarlama amaçlı seyahatleri kapsamakta. Bu amaç dahilinde, proje çerçevesinde proje çıktısının tanıtımı amacıyla düzenlense bile konferans, çalıştay, sempozyum, panel gibi organizasyonlara katılım destek dışında. Program, her seyahat için maksimum iki firma çalışanı ve/veya ortaklarının en fazla 7 günlük yol ve konaklama giderlerini karşılamakta. Proje gider kalemi kapsamında, yurt içi seyahatler için en fazla 5.000 TL, yurt dışı seyahatler için ise en fazla 10.000 TL’lik giderlerin desteklenmesi amaçlanıyor.
diPMO, Program İçin Ne Diyor?
KOSGEB TEKNOPAZAR, her ne kadar “yeni bir program” olarak lanse edilse de, daha önce T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge projeleri için yürütlen bir programdı. Programdan daha fazla işletmenin faydalanabilmesi için kamu kaynaklı Ar-Ge destekleriyle tamamlanmış projelerin yanında yeni süreçte TÜR Deneyim Belgesi ve patentli ürünler için de destekten faydalanılabilecek. Programın KOBİ ölçeğine indirgenmesi ile zaten kısıtlı destek mekanizmasına sahip büyük ölçekli firmaların Ar-Ge ürünlerinin tanıtımını kendi öz sermayeleriyle gerçekleştirmesi gerekecek ve KOBİ’ler için daha çok mali kaynak ayrılarak, KOSGEB’in KOBİ’lerde proje kültürünün oluşması hedefine katkı sağlayacak.
KOSGEB TEKNOPAZAR Proje Programı çerçevesinde belirlenen proje uygun maliyetleri, aslında uzun süreden beri KOSGEB Genel Destekler ve/veya T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Destekleri’ndeki farklı programların birleştirilmiş hali. Bu programın sağlayacağı en önemli avantaj şüphesiz ki destek oranının %100 olarak belirlenmesi. Bununla birlikte, ilgili programa Ar-Ge projesi sonrasında başvuran işletmelerin tanıtım giderlerini daha sistematik bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanarak, özellikle KOSGEB Genel Destekler ve Ekonomi Bakanlığı Destekleri mevcut destek programlarında yaşanan geri ödeme sürelerinin önüne geçileceği şüphesiz.
Dijital alanda reklama ihtiyaç duyan bilişim sektörü veya e-ticaret siteleri üzerinden pazarlarlama yapan işletmeler için tanıtım materyallerinin tipi pek de uygun gözükmese de program tüm sektörlerin fuar katılımlarını desteklemek için pratik bir destek mekanizması oluşturmakta. Yalnız bu noktada, katılım gerçekleştirilecek fuarlarda yalnızca projeye konu olan ana ürünün tanıtılması gerekliliği unutulmamalı. Bu noktada, özellikle KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Programı veya TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Semaye Desteği ile birlikte kurulmuş ve tek bir ürüne sahip girişimci firmalar için program bütçeleri açısından da oldukça uygun.
Programa ilişkin tüm detayları KOSGEB’in TEKNOPAZAR – Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Destek Programı için oluşturduğu web sitesi üzerinden erişebileceğiniz gibi diPMO, TEKNOPAZAR program sunumumuzdan da detayları değerlendirebilirsiniz.