GİRİŞİMCİ DESTEKLERİ
Henüz şirketleşme aşamasını tamamlamamış girişimciler için KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı
KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı, bireylerin ve işletmelerin Ar-Ge projelerini hayata geçirebilmek için başvuruda bulunabilecekleri ulusal destek programlarındandır. Program kapsamında, hem KOBİ statüsündeki işletmeler hem de henüz şirketleşme süreçlerini tamamlamamış fakat Ar-Ge fikrine sahip kişiler desteklenir. Bu yıl içerisinde mevzuatta yapılan değişiklikler ile program; başlangıç sermayesi ve kira desteği kalemleri sayesinde proje yürütürken şirketleşmeye çalışan girişimcilerin mali risklerini minimize etmeleri için iyi bir fırsat oluşturmaktadır.
KOSGEB, program kapsamında; bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip girişimcilerin; yeni ürün, süreç, bilgi ve/veya hizmet üretilmesi konularında yürütülen projelerin desteklenmesini amaçlamaktadır. Kurum, yenilik sınıflarının belirlenmesinde, tıpkı TÜBİTAK programlarındaki gibi Oslo ve Frascati kılavuzlarını esas alır. En basit haliyle yenilik(inovasyon); sosyal ve ekonomik ihtiyaçlara cevap verebilen, mevcut pazarlara başarıyla sunulabilecek ya da yeni pazarlar yaratabilecek, yeni bir ürün, hizmet, uygulama, yöntem veya iş modeli fikri olarak ifade edilebilir.
Ar-Ge projeleri kapsamında yenilik; ürün yeniliği ve süreç yeniliği olmak üzere iki alt başlıkta değerlendirilebilir. Ürün yeniliği, fonksiyonel ve teknik özellikler açısından muadillerine göre önemli farklar içeren ürünler elde etmek adına yapılacak Ar-Ge çalışmalarını içermelidir. Bu sınıftaki Ar-Ge çalışmaları sonucunda elde edilecek ürün;
Ürün yeniliği haricinde, kuruma sunulacak projeler; süreç yeniliği de içerebilirler. Süreç yeniliği; yeni veya önemli derecede iyileştirilmiş bir üretim veya teslimat yönteminin hayata geçirilmek adına yapılacak Ar-Ge çalışmalarını içermelidir. Bu sınıftaki Ar-Ge çalışmaları sonucunda;
Kurum, Ar-Ge sürecinde yapılacak çalışmaların sonucunda mutlaka bir prototip elde edilmesini beklemektedir. Ayrıca program kapsamında desteklenecek projelerin hayata geçirildiklerinde ticari bir değer oluşturacak niteliğe sahip olması önemlidir.
Programdan faydalanabilmeniz için, mutlaka yenilikçi bir Ar-Ge fikrine sahip olmanız gerekmekte. Diyelim ki, sonucunda ticari kazanç elde edeceğiniz; yeni bir ürün, süreç veya iş modeli üzerine bir projeniz var ve henüz bir işletmeniz mevcut değil. Şirket açma süreçlerine başlamadan önce, projenizi KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı’na sunabilirsiniz. Hazırlayacağınız proje dokümanı, fikrinizi; teknik ve ticari boyutta sorgulayacağı gibi bütçe uygunluğunuzu da değerlendirecektir. Bu nedenden ötürü, başvuruya uygun olup olmadığınızı belirleyebilmek için aşağıdaki soruları kendinize yöneltmenizde fayda var:
Tüm bu soruların yanıtlarını ilk aşamada vermeniz güç olabilir fakat başarılı bir proje yönetim süreci için bir ön görünüzün olması gerektiği aşikar.
Kendi uygunluk kontrolünüzü gerçekleştirdikten sonra başvurmak isterseniz KOSGEB Hizmet Müdürlüğü’ne giderek kullanıcı adı ve şifre almanız gerekmekte. Böylelikle, KOSGEB projelerin izlendiği KOSGEB Bilgi Sistemi – KBS üzerinden projenizi hazırlayacağınız ekrana erişebileceksiniz. Bu aşamada kurum, ayrıca size tüm süreçlerinizde yardımcı olacak bir KOSGEB uzmanı atayacaktır.
Projenizi hazırladıktan ve ilgili kriterler dahilinde kuruma teslim ettikten bir süre sonra komiteye davet edileceksiniz. Akademisyenlerden oluşan komite üyeleri projenizi bir kez de sizden dinleyerek değerlendirilecek ve destek alıp alamayacağınıza karar vereceklerdir. Komite sonucunda, projeniz kabul edilebilir, reddedilebilir ya da projenizdeki ilgili eksikliklerin tamamlanması için revizyon istenebilir.
Projesi kabul edilen girişimcilerin 60 gün içerisinde KOSGEB ile taahhütname imzalamaları ve projelerine başlamaları gerekmektedir. Söz konusu taahhütnamenin tüzel kimlikle imzalanması istendiğinden, bu 60 günlük süre içinde girişimcilerin şirketleşme süreçlerini tamamlamaları gerekmektedir.
Program, bir iş fikrine dayalı olarak kendi işini kurmak isteyen gerçek kişileri girişimci olarak tanımlamaktadır. Destek çerçevesinde KOBİ ölçeğindeki işletmeler ile girişimcilerin projelerine sağlanan ortak destek kalemleri şu şekilde sıralanabilir:
Girişimciler, bu destek kalemleri haricinde ayrıca;
kalemlerinden projeleri süreleri boyunca faydalanabilirler.
Başlangıç sermayesi desteği; girişimcilerin işletme kuruluşu ve ofis donanım giderleri için sağlanan destektir. Yukarıda sıralanan destek kalemlerinden farklı olarak başlangıç sermayesi desteği ve kira desteğinden faydalanmak isteyen girişimcilerin aşağıdaki şartlardan en az birini sağlaması beklenmektedir:
Bu şartları taşımayan girişimciler proje içeriklerine göre başlangıç sermayesi desteği ve kira desteği haricindeki diğer destek kalemlerinden faydalanabilirler. Destek süresi maksimum 24 ay olmakla birlikte, kurul kararına bağlı olarak bu süre 12 aya kadar uzatılabilir.
Destek; geri ödemeli ve geri ödemesiz destek kalemleri olarak iki aşamalıdır. Geri ödemeli desteklere başvuru tercihe bağlıdır ve girişimcilerin; Ar-Ge projeleri için gerekli makine, teçhizat, hammadde, yazılım ve hizmet alımı giderleri için ek bütçe oluşturularını amaçlar. Bu desteklere ilişkin kuruma yapılacak geri ödemelere, proje bittikten 6 ay sonra başlanır. Her üç ayda bir yapılacak ödemelerle, proje sürecinde alınan geri ödemeli destek tutarı 8 eşit taksitle kuruma ödenir. Bu destek kalemi için herhangi bir faiz söz konusu olmazken, kurum desteğe başvuru gerçekleştirecekler için teminat mektubu sunmalarını beklemektedir. Teminat mektubu masraflarının tamamı kurum tarafından karşılanmaktadır.
Aşağıdaki tabloda girişimciler için KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı’nın bütçe üst limitleri incelenebilir.
KOSGEB tarafından yaklaşık beş seneden beri yürütülen program, sunulan projeler ve girişimcilerin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak geçtiğimiz Mart ayında mevzuat değişikliğine uğradı. Yeni mevzuatlar çerçevesinde, özellikle kendi işini, kısıtlı insan kaynağı ve işletme giderleri ile yürütmek isteyenler için önemli gelişmeler mevcut. Program ilk açıldığında, projede çalışan şirket ortakları için maaş belirlenemiyordu. Fakat yeni mevzuatta, sermaye şirketi olarak kurulan işletmelerde iki şirket ortağına kadar aylık en fazla 1500 TL net ücret belirlenebilmekte.
Bununla birlikte, proje süresi boyunca girişimci olunması ve TEKMER’lerde yer bulunmaması halinde kira desteğinden de faydalanılabiliyor. Kira desteği kaleminde teknopark ve teknopark harici ofisler için ayrı gider üst limitleri belirlenmiş durumda. Teknopark ofislerinde yer almak isteyen girişimcilere aylık en fazla 1.250 TL olmak üzere, teknopark bölgesi dışında yer almak isteyen girişimcilere ise aylık en fazla 1.000 TL kira desteği sağlanıyor. Özellikle Ar-Ge ve teknoloji odaklı ticarileşen ürün platformu geliştirmek isteyen işletmelerin, vergisel avantajlar açısından teknopark veya tekmerde yer almaları önemli bir unsur. Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi, teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan teknokent ve TEKMER’ler; Ar-Ge faaliyetleri çerçevesinde 4691 sayılı kanundan faydalanılmasını sağlıyor. Bu durum da, girişimcilikten başlayarak, Ar-Ge odaklı büyüme stratejisi hedefleyenler için güçlü bir vergi yapılanması imkanı oluşturuyor.
Yazımızın ilgili bölümlerinde de bahsettiğimiz üzere kira desteği ve başlangıç sermayesi desteğinden faydalanmak isteyen girişimcilerin ilgili kriterleri taşıması gerekme. Program ile ilgili detaylı bilgileri KOSGEB’in programa ilişkin hazırladığı web sayfasından ve/veya 444 1 567 numaralı çağrı merkezinde yer alan uzmanlardan öğrenebilirsiniz. Bu programa ilişkin diPMO mevzuat özetimize buradan, sunumumuza ise buradan ulaşabileceğinizi hatırlatıyoruz.