KOSGEB 2017 Yılı Çağrısı Sık Sorulan Sorular
KOSGEB KOBİGEL 2017 Yılı Çağrısına İlişkin diPMO’ya İletilen ve Sık Sorulan Sorular
KOSGEB KOBİGEL 2017 senesi çağrısını duyurdu. Bu çağrıya ilişkin detayları bir önceki yazımızda değerlendirmiştik. Bu sayfada ise, bize saha ziyaretlerinde yöneltilen sorulara yer vereceğiz. Sizler de konuya ilişkin tüm sorularınızı [email protected] adresiyle paylaşabilirsiniz. Sayfamızı gelen sorulara her hafta güncelleyeceğiz. Blog’umuzu takip etmeyi unutmayın.
İşletme ölçeğinin belirlenmesinde, resmi gazetede yayımlanan 28457 numaralı yönetmelik dikkate alınır. Konuya ilişkin detaylar buradaki yazımızda yer almaktadır.
4 Kasım 2012 tarihli 28457 numaralı yönetmelik
İşletme teknoloji sınıfının belirlenmesinde NACE kodu dikkate alınır. Orta-yüksek ve yüksek teknoloji NACE sınıfındaki işletmeler OECD Teknoloji Düzeyi Sınıflandırma Tablosu kullanılır.
Başvuru gerçekleştirmek isteyen işletmelerin NACE kodları, KOSGEB’in desteklediği imalat sınıfı NACE koduna sahip olmalıdır. KOSGEB’in desteklediği NACE kodlarına buradan ulaşılabilir.
İşletme, imalat yapmasına karşın imalat harici bir NACE koduna sahipse ilgili kurumlara başvuru gerçekleştirerek ek NACE kodu alabilir.
Vergi levhasında belirtilen NACE kodu dikkate alınır.
İşletmeler, her sene kesin hesap dönemi sonrasında KOSGEB’e KOBİ Beyannamesi vermekle yükümlüdür. KOSGEB, bu beyanda yer alan NACE koduna göre işletmenin imalat / imalat dışı sınıfta yer aldığını ve teknoloji sınıfını belirler. Bu nedenle işletme, başvuru süreçleri öncesinde;
Ek NACE kodu güncel vergi levhasında ve/veya KOBİ Beyannamesi’nde yer almayan işletmeler, başvuru öncesinde ilgili düzenlemeleri gerçekleştirmelidirler.
NACE Kodu değişikliği için iki durumu göz önünde bulundurmak gerekir. Bu durumlar;
Durum I – Kuruluş ana sözleşmesinde alınmak istenen NACE koduna dair faaliyet gösterileceğinin BELİRTİLDİĞİ durum
Vergi dairesine NACE kodunun değiştirilmesine ilişkin bir dilekçeyle başvuru gerçekleştirilir. Vergi dairesi memurları işletmeyi yerinde ziyaret ederek, seçilen faaliyet kodunun uygunluğunu onaylar. Bu değişiklik sonrasında, SGK, ticaret odası, sanayi odası vb kurumlara değişiklik bildirimi yapılır.
Durum II – Kuruluş ana sözleşmesinde alınmak istenen NACE koduna dair faaliyet gösterileceğinin BELİRTİLMEDİĞİ durum
Şirket ana sözleşmesine ilgili faaliyete ilişkin bilgi eklenir. Bu değişiklikle bağlı bulunulan ticaret odasına bilgi gerçekleştirilir. Ardından vergi dairesi, SGK vb. gibi kurumlara değişiklik bildirimi yapılır.
KOSGEB KOBİGEL Projesi 2017 senesi için NACE Kodu değişikliğinin gerçekleşme süresi ve ücreti ne kadardır?
NACE kodu değişiklik süresi, bağlı bulunulan vergi dairesinin yoğunluğuna göre 3 gün ile 2 hafta arasında değişir. İşlem ücretsizdir.
KOSGEB KOBİGEL Projesi 2017 senesi çağrısı çerçevesinde talep edilecek giderlere KDV dahil değildir.
Yerli makine-teçhizat için destek oranı %75’tir. Diğer tüm ekipmanlar için %60 destek oranına tabidir.
Bir makine-teçhizatın yerli malı olabilmesi için söz konusu makine-teçhizatın “yerli malı belgesine” sahip olması gerekmektedir. Yerli malı belgesi, tedarikçi tarafından ticaret odası veya sanayi odasından alınabilir.
Hayır, projeler en az bir gider grubunu kapsamalıdır.
Hayır, her işletme tek bir proje konusuyla başvuru gerçekleştirebilir.
Evet, her iki tarafında vergi borcu olmaması şartıyla bu imkandan faydalanılabilir. Bu tedarik seçeneğinde, proje sahibi kurum; destek harici oranı tutarını (%40) ve o hizmete/mala ilişkin vergi yükümlülüğünü (KDV) yerine getirmelidir.
Hayır, tarafların sözleşme imzalamasının ardından proje süresi boyunca uygun olan giderler destek kapsamında değerlendirilir.
Evet, bu konudaki ilgili detaylar başkanlık tarafından belirlenecek Erken ödeme ve erken ödeme teminatına ilişkin usul esaslarda belirtilecektir.
Hayır, programda yalnızca yeni istihdam edilecek en fazla 4 adet personele ilişkin giderler destek kapsamında olacaktır.
Programda yalnızca istihdam edilecek personelin AGİ HARİÇ NET MAAŞ’ı destekler. Diğer SGK yükümlülüklerinin yerine getirilmesi işletmenin sorumluluğundadır.
Hayır, satın alınacak makine ve teçhizatın sıfır olması gerekir.
Hayır.
Hayır, KOSGEB’den alınan hibeler gelir olarak kaydedilir. Gelirler, 549 özel fonlar hesabında tutulmaz.
Program hakkında daha geniş bilgi için KOSGEB KOBİGEL Projesi 2017 Çağrısı için hazırladığımız yazımızı ziyaret edebilirsiniz.