KOSGEB KOBİGEL 2018-01 Dönemi Çağrısı
Son başvuru tarihi 22 Haziran 2018 olan KOSGEB KOBİGEL 2018-01 Çağrısı hakkında değerlendirme
KOBİGEL 2018-01 Çağrısı’nın teması, illerde rekabet avantajına sahip sektörlerin desteklenmesi. Bu çerçevede kurum; 27 Mart 2018 tarihinde KOSGEB’in 26 ilde düzenlediği çalıştay ile 81 ilde faaliyet gösteren rekabetçi sektörleri belirledi ve bu sektörlerin desteklenmesine yönelik 2018 senesinin ilk çağrısını yayımladı. Geçmiş dönemde, KOBİGEL çağrılarına ilişkin önemli bir deneyim kazanan diPMO; 20 Nisan 2018 tarihinde yayımlanan KOSGEB’in bu yeni çağrısını sizler için değerlendirdi.
2016 yılından beri KOSGEB tarafından çağrı esaslı yürütülen KOBİGEL programı, belirli hedef KOBİ gruplarının geliştirilmesini hedeflemektedir. Bu kapsamda kurum; farklı proje konuları dahilinde geçmiş dönemde;
proje çağrılarını yayımlamıştı. En son yayınlanan İmalat Sanayi KOBİ’lerinin Desteklenmesi çağrısı sonuçları, 1 Mart 2018 tarihinde yapılan KOSGEB 5. KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri töreninde duyurulmuştu. Yayımlanan verilere göre, son çağrıda; 2049 adet proje için geri ödemeli/geri ödemesiz olmak üzere toplam 542 Milyon TL destek sağlandı. Yeri gelmişken, program takvimine göre taahhütname süreçleri tamamlanmış ve başlamış bu projelerin yürütme süreçlerinde tüm paydaşlara başarılar diliyoruz.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi geçmiş dönemlerde farklı temalarda KOBİ’leri destekleyen KOSGEB, bu sene bölge-sektör özelinde farklılaşan KOBİ ihtiyaçlarını dikkate alarak KOSGEB KOBİGEL 2018-01 çağrısı için temayı belirlemiş. Kurum, 81 ilde oluşturduğu çalışma gruplarıyla; il bazında rekabet avantajına sahip sektörleri belirlemiş ve bu alanlarda faaliyet gösteren KOBİ’lerin desteklenmesini amaçlamış. Program bütçesi; imalatçı KOBİ’ler için 500 Milyon TL, yazılımcı KOBİ’ler için ise 200 Milyon TL olarak belirlenmiş.
Öncelikle, programın KOBİ’ler için olduğunu hatırlatalım. KOBİ ölçeğinin tespitinde KOSGEB proje çağrısı öncesinde 2017 mali ve çalışan sayısı verilerine göre KOBİ Beyannamesinin yenilenmesini isteyecek. Henüz KOBİ sınırının; son yıl net satış hasılatı 125 Milyon TL ve altı işletmeler olarak GÜNCELLENMEDİĞİ bilgisini de verelim. İlerleyen günlerde, bu konu hakkında bir gelişmenin elde edilmesi durumunda yazımızın bu bölümünü düzenleyeceğiz.
KOSGEB KOBİGEL 2018-01 Çağrı duyurusu için İller Bazında Başvuru Yapabilecek İmalat Sanayi Sektörleri Matrisi oluşturulmuş. KOSGEB KOBİGEL 2018-01 Çağrısı başvurusunda; işletmeler; KOSGEB’e kayıtlı oldukları adrese ve faaliyet kodlarına göre başvuru gerçekleştirebilecekler.
Bununla birlikte, aşağıda sıraladığımız NACE koduna sahip yani Yüksek Teknolojili İmalat Sanayi Sektörleri, iller bazında başvuru yapabilecek imalat sanayi sektörleri matrisini dikkate almadan faaliyet gösterdikleri her ilde başvuru gerçekleştirebilecekler.
NACE 21 – Temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı
NACE 26 – Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı
NACE 30.3 – Hava ve uzay araçları ve ilgili makinelerin imalatı
Ayrıca imalat sektöründe değerlendirilmeseler bile rekabetçiliği yüksek yazılım sektörü de KOSGEB KOBİGEL 2018-01 Çağrısı çerçevesinde başvuru yapabilecekler. Başvuru gerçekleştirerek isteyen yazılım şirketlerinin faaliyet kodlarının; “NACE 62 – Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler “ sınıfında olması gerektiğini hatırlatarım.
KOBİGEL 2018-01 Çağrısı Başvuru Uygunluk Tespiti
Bu bölümü tamamlamadan önce, KOSGEB’in başvuru ve takip süreçlerini Mart 2018’den itibaren e-devlet üzerinden yürüttüğünü hatırlatalım. Bu gerekçe dahilinde, başvuru öncesinde tüm işletmelerin KOSGEB kayıtlarının güncelliğini kontrol etmelerini tavsiye ediyoruz.
Geçmiş çağrılarda olduğu gibi KOSGEB KOBİGEL 2018-01 çağrısı için de başvuru konuları belirlenmiş. Uygun NACE ve başvuru iline sahip “imalatçı işletmeler” aşağıda sıraladığımız konular altında yer alan bir ya da daha fazla konuda proje geliştirebilirler.
KOSGEB KOBİGEL 2018-01 çağrısına başvuru gerçekleştirmeyi planlayan “yazılımcılar” ise projeleri kapsamında mutlaka belirli konularda çalışma yürütmeliler. Bu konuların bir ya da birkaçında yazılımcılar; tasarım ve ürün geliştirme yetkinliklerinin arttırılması veya ürün test / belgelendirme ya da yeni yazılım / oyun geliştirme stratejileri dahilinde projelerini kurgulayabilirler.
Yazılımcıların sunabilecekleri proje konularını ise dokuz alanda tanımlanmış.
KOBİGEL 2018-01 Çağrısı Yazılımcılar için proje konuları
KOSGEB KOBİGEL 2018-01 çağrısı aynı diğer çağrılarda olduğu gibi aynı destek oranı ve kalemleri üzerinden bütçelendirme yapılacak. Programın destek oranı %60. Desteklenen giderler ve bu giderlere ilişkin üst limitleri hemen aşağıdaki tablodan paylaşalım.
KOBİGEL 2018-01 Çağrısı Desteklenen Proje Giderleri
Program kapsamında sunulacak projeler; en az iki gider grubuna sahip olmalılar. Bununla birlikte; proje kapsamında beyan edilecek personellerde YENİ İSTİHDAM şartı mevcut ve personel maliyetleri için AGİ HARİÇ NET MAAŞ üzerinden personel eğitim durumuna göre üst bütçe limitleri söz konusu. Proje kapsamında en fazla dört personel aşağıdaki bütçe kriterlerine uygun olarak beyan edilebilir:
– Lise ve altı öğretim kurumu mezunlarına 1.500 TL
– Ön Lisans mezunlarına 1.750 TL
– Lisans mezunlarına 2.000 TL
– Yüksek lisans mezunlarına 2.750 TL,
– Doktora mezunlarına 3.500 TL
Hatırlatılması gereken diğer önemli bir konu; proje kapsamında satın alınacak makine-teçhizatın birinci el olması gerekliliği. Yerli malı belgesine sahip makine alımlarında, ilgili kalem için destek oranına +%15 ek destek oranı uygulanacağı unutulmamalı.
Hizmet alımı kalemi altında ise aşağıdaki gider kalemleri uygun gider olarak nitelendiriliyor:
KOSGEB KOBİGEL 2018-01 çağrısı çerçevesinde sunulacak projelerin en az 6 ay en çok 12 ay süreyle yürütülebileceği söylenebilir.
KOSGEB KOBİGEL 2018-01 çağrısı yine daha önceki çağrılar gibi GERİ ÖDEMELİ ve GERİ ÖDEMESİZ desteklerden oluşacak. Uygun başvuru sahipleri, proje konu ve gider kalemlerine göre geri ödemeli ve geri ödemesiz desteklerden faydalanabilecekler.
Desteklenen projelerde, raporlamalar üç ayda bir gerçekleşecek. Bu bilgi dahilinde; hak ediş ödemelerinin dörder ya da beşer aylık periyotlar dahilinde yapılabileceği söylenebilir. Geri Ödemeli destekten faydalanmak isteyen proje sahiplerinin; talep edecekleri geri ödeme tutarı kadar teminat göstermeleri gerekecek. Geçmiş çağrı dönemlerinde %100 oranında destek sağlanan teminat masrafları, bu çağrıda destek kapsamına alınmayacak.
Uygun gören işletmeler, projelerinin kabul edilmesini izleyen ilk üç aylık süreçte teminat göstermek şartıyla KABUL EDİLEN PROJE BÜTÇELERİNİN %30’unu ön ödeme olarak alabilecekler. Teminat masrafları da bu çağrıda destek kapsamında olmayacak.
Kurum her ne kadar geçmiş dönemde çağrı takvimine uygun olarak hareket etme konusunda gecikmeler yaşasa da, bu çağrı dönemi için de bir başvuru takvimi yayınlamış durumda. Takvime göre, destekten faydalanmak isteyen işletmelerin; program başvuru tarihinin açılacağı 24 Nisan 2018 tarihinden itibaren 60 gün içerisinde proje başvurularını gerçekleştirmeleri gerekiyor. Diğer bir deyişle, proje son başvuru tarihi 22 Haziran 2018.
KOSGEB KOBİGEL 2018-01 çağrısı çerçevesinde yayımlanan proje takvimi ise aşağıdaki görselden takip edilebilir:
KOSGEB KOBİGEL 2018-01 Çağrısı Uygulama Takvimi
Kurum; KOSGEB KOBİGEL 2018-01 çağrısı çerçevesinde de aynı 2017 çağrısında olduğu gibi, destek alacak işletmelerin faaliyet alanlarına göre değerlendirmede ek puan uygulamasını devreye almış. Değerlendirmede aşağıdaki kriterleri sağlayan işletmeler; en fazla 10 puan olmak üzere sağladıkları her kriter için +5 puan alacaklar.
KOSGEB KOBİGEL projesi çerçevesinde, proje yürütmüş ve program mevzuatı/uygulama esaslarına göre projesi başarısız tamamlanan işletmeler; bunu gösterir kurul kararı tarihi itibariyle 2 yıl süreyle proje başvurusunda bulunamayacaklar.
Projesi onay almış fakat işletme özelindeki sebepler nedeniyle başvuru gerçekleştirmemiş işletmelerin ise proje programına başvurmalarında herhangi bir engel bulunmuyor.
Şu zamana kadar açılan KOBİGEL çağrılarında toplam 30 proje başvurusu gerçekleştiren ve %80 başarı oranına sahip diPMO, programda oldukça yüksek bir başarı oranına sahip. Sürekli hizmet verdiğimiz müşterilerin, teçhizat alımlarını karşılamak için tesadüfi şekilde deneyim kazandığımız bu programla ilgili KOSGEB KOBİGEL 2018-01 çağrısına başvuru gerçekleştirmeyi düşünen işletmelere birkaç öneride bulunmak isteriz.
KOSGEB KOBİGEL 2018-01 çağrısı çerçevesinde proje başvurusu gerçekleştirmeyi düşünen işletmeler, her zaman olduğu gibi en doğru bilgileri KOSGEB Resmi İnternet Sitesi’nden elde edebilirler.
Bununla birlikte aşağıdaki kaynakların da dikkatlice incelenmesi gerektiğini hatırlatalım:
KOSGEB KOBİGEL 2018-01 diPMO Sunumu
İller Bazında Başvuru Yapabilecek İmalat Sanayi Sektörleri Matrisi
OECD Yüksek ve Orta Yüksek Teknolojili Sektörler Faaliyet Kodları Sınıflandırması
Tüm potansiyel başvuru sahiplerine şimdiden başarılar diliyoruz. Çok yoğun çalışan bir ekip olduğumuz için program ile alakalı sorularınızı telefon yerine [email protected] adresine ilettiğiniz için şimdiden teşekkürler!