TÜBİTAK TEYDEB 2018 Senesi Genel Sanayi Destekleri Çağrısı
TEYDEB 2.0 sürecinin ilk çağrısı Genel Sanayi Destekleri’ni sizin için değerlendirdik.
TÜBİTAK TEYDEB 2018 Senesi Genel Sanayi Destekleri Çağrısı’nı nihayet yayımladı. Bu çağrıya başvurular, yenilenen ve muhtemelen Ocak 2019’da tamamen kullanıma geçecek yeni PRODİS sistemi üzerinden yapılabiliyor. Yeni PRODİS sistemine ilişkin inceleme yazımıza buradan; çağrıya başvuru gerçekleştirilebilecek yeni portala ise buradan ulaşabilirsiniz. Yazımızda, bu gelişmeden yola çıkarak; yeni sistemin ilk Genel SADE çağrısını sizler için değerlendirmeye çalışacağız.
TÜBİTAK TEYDEB 2018 Senesi Genel Sanayi Destekleri Çağrısı çerçevesinde yayımlanan ilk çağrı dokümanı; bu yazımızda bahsettiğimiz gibi 1501 ve 1507 kodlu projelerin yerine geçecek şekilde hazırlanmış. Çağrı metnine ulaşım; bu yazımızda bahsettiğimiz yeni PRODİS portalı üzerinden sağlanıyor.
Görsel 1 – Genel SADE Çağrı Dokümanına Erişim
SADE-TTA-GNL-2018-01 çağrı kodlu Genel SADE Çağrısına ilişkin doküman iki sayfadan oluşuyor. Portalda yer alan “yeni başvuru” butonu ile çağrıya başvuru yapmak mümkün.
TÜBİTAK TEYDEB 2018 Genel Sanayi Destekleri Çağrısı Genel SADE içeriği proje başvuru süresi, bütçesi, program toplam bütçesi, ön kayıt ve değerlendirme süreçlerine ilişkin önemli bilgileri içeriyor.
Görsel 2 – TÜBİTAK 2018 Senesi Genel Sanayi Destekleri Çağrı Dokümanı
Çağrı hedefi; tüm teknoloji alanlarında özel kuruluşlarının yenilik ve proje yönetme kapasitelerini artırmak. TEYDEB 2.0 sürecinde, proje sonuçlarının ölçülebilirliği önemli olduğu için çağrı dokümanında beklenen etkiler de ifade edilmiş. Başvuru sahiplerine beklenen etkiler, desteklenmesi muhtemel proje konularına ilişkin fikir verebilir:
Sunulan projelerin değerlendirme kriterleri, mevcut durumda benzer hedefler dahilinde özel kuruluşları destekleyen 1507 ve 1501 kodlu proje programlarıyla eş değer.
Görsel 3 – TÜBİTAK TEYDEB 2018 Senesi Genel Sanayi Destekleri Değerlendirme Kriterleri
TÜBİTAK TEYDEB 2018 Senesi Genel Sanayi Destekleri Çağrı Dokümanı çerçevesinde; değerlendirme Yöntemi “Hakem olarak” ifade edilmiş. Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönergesi’nde hakem değerlendirmelerinin ziyaretli ya da ziyaretsiz olabileceği belirtilse de, şimdilik çağrı dokümanı bize bu konuda net bir fikir vermemekte.
Projelerin destek talebinde bulunacağı Ar-Ge giderleri ise şu şekilde olacak:
Görüldüğü üzere; projelerde desteklenecek bütçe kalemleri de 1501 ve 1507 kodlu projelerdeki uygun bütçe kalemleriyle aynı. En önemli fark ise, zaten PMI Metodolojisinde de olması tavsiye edilen “genel giderler” Geçmiş dönemlerde yalnızca 1511 kodlu programlarda yer alan genel giderler, Genel SADE çağrısında da olacak. Buna göre her projede; toplam proje bütçesinin %20’sine kadar genel gider desteğinden faydalanabilecek. Yayımlanan çağrı dokümanında “genel giderler” bütçesi belirtilmiş olsa da henüz bu giderin toplam bütçeye oranı hakkında bir açıklamada bulunulmamış.
01.08.2018 ile 31.12.2018 tarihleri arasındaki 5 aylık süreçte yayında olan çağrı çerçevesinde toplam çağrı bütçesi 200 Milyon TL olacak. Sunulabilecek maksimum bütçe üst limiti ise 50 Milyon TL. Çağrıya proje sunan işletmelerin KOBİ ölçeği olması durumunda destek oranı %75, büyük ölçekli işletme olması durumunda ise %60.
Bu yazımızda duyurduğumuz üzere KOBİ tanımı değişti. Sistematik olarak TÜBİTAK 2018 Senesi Genel Sanayi Destekleri Çağrısı ile 1507 ve 1501 kodlu programlar amaç, hedefler ve değerlendirme kriterleri dahilinde eş değer olsa da, tüm sanayi kuruluşların bu çağrıya başvuracak olması rekabetçiliği artıracaktır.
TÜBİTAK TEYDEB 2018 Çağrı Planı’nda kurum, hem 2018 Senesi Genel Sanayi Destekleri hem de diğer çağrılar çerçevesindeki performans ve beklentileri açıklamış durumda. TEYDEB 2.0 süreci ile birlikte kurumun belirlediği önemli performans kriterlerini aşağıda bir tabloda derlemeye çalıştık.
Tablo 1 – TÜBİTAK 2018 Senesi Performans Göstergeleri
Tablodan da görüldüğü gibi TEYDEB, önümüzdeki 5 aylık süreçte 1900 adet proje desteklemeyi öngörüyor. Bu 1900 proje; sene sonuna kadar yayımlanacak Genel ve Tematik Sanayi Ar-Ge Destekler için belirlenen toplam rakam. Bu noktada; tüm süreçte açılması hedeflenen çağrı sayıları GENEL ve TEMATİK SADE olarak TÜBİTAK TEYDEB Çağrı Planı’ndan değerlendirildiğinde önümüzdeki 5 aylık süreçte aşağıdaki verilere ulaşıyoruz.
Tablo 2 – TEYDEB 2.0 Çağrı Planına Göre 2018 senesinde açılması beklenen çağrı sayıları
Tüm bu karmakarışık tablo ve değerleri özetlemek gerekirse;
Genel SADE bütçesi – 200 Milyon TL
KOBİ Ölçeğindeki İşletmelerin Sunacağı Projelerdeki Ortalama Bütçe – 500.000 TL (varsayım)
KOBİ’lerin Genel Sade’den Alacağı Paya Göre Destek Bütçesi – 130 Milyon TL
%75’lik destek oranı ile toplam proje bütçesi – yaklaşık 173 Milyon TL
Desteklenecek Proje Sayısı: 350 adet
Sayısal ifadelerden de analiz edildiği üzere, iyi ve dengeli bütçe hazırlayan, proje ile ilişkili olmayan giderleri kuruma sunmayan projelerin destek alma şansları oldukça yüksek olacak. Kaba ve deneyimle oluşturulmuş bir hesapla; 1900 adet projenin minimum beşte birinin Genel SADE çerçevesinde desteklenmesi söz konusu.
Genel SADE çağrısının yayımlanmasından kısa bir süre önce PRODİS üzerinden proje gönderiminde bulunan işletmelerin değerlendirme ve izleme süreçleri, başvurdukları programın uygulama esasları üzerinden yürütülecek. Bu çağrıdan önce başvuru gerçekleştirmiş işletmeler için önemli bir bilgi olabilir düşüncesiyle not düşelim istedik.
Bu rekabetçi ve yeni süreçlere işletmelerin hızlı adapte olabilmesi için sorularınızı [email protected] adresine iletebileceğinizi hatırlatıyor, ülkemiz için değer yaratacak tüm proje fikirlerine başarılar diliyoruz.