KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı, KOSGEB’in KOBİ Ölçeğindeki işletmelerin büyüme hedefleri doğrultusunda kullanabilecekleri bir destek programı. Eylül ayına kadar “KOSGEB Genel Destek Programı” ile destek veren programın yeni hali olarak nitelendirilebilecek KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı’nın güncel halini yazımızda sizler için değerlendirdik.
KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı Kapsamı
KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı, KOSGEB’in desteklediği sektörlere uygun konularda faaliyet gösteren ve KOSGEB bilgi sistemine kayıtlı işletmelerin faydalanabileceği bir program. Programda; işletmelerin çalışan/ciro/kapasite gibi konularda gelişmesi hedeflendiğinden program altında yer alan 9 farklı konuda KOBİ’lere destek sağlanıyor.
Programda desteğe konu olabilecek gider kalemleri ve bu kalemler için program süresi olan 2 yıl boyunca sağlanacak üst limitler aşağıdaki tabloda yer almakta.

KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı Destek Kalemleri ve Üst Limitler
Aslında KOSGEB Genel Destek Programı’nın yerine geçen KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı; ilk bakışta genel destek programına benzese de pratikte destek süresi ve başvuru şartları açısından oldukça farklı.
KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı Çerçevesinde Gelen Yenilikler
KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı tıpkı diğer KOSGEB destekleri gibi KOBİ’lere hizmet ediyor. 24 Haziran 2018 tarihinde devreye giren ve bu bu yazımızda detaylarını incelediğimiz güncel KOBİ tanımına göre; program 125 Milyon TL ve altı net satış hasılatına sahip işletmeler için. 40 Milyondan 125 Milyona çıkarılan Net Satış Hasılatı ile birlikte; yine yayımladığımız yazımızda kuruma proje sunacak işletme sayılarında ciddi bir artış olacağını ve bu denli artışın mevcut KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlükleri’nin iş yoğunluğunu olumsuz yönde etkileyebileceğinden bahsetmiştik.
KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı’nı Genel Destek Programı ile kıyasladığımızda; getirilen en büyük fark, program süresi ile alakalı. Genel Destek Programı kapsamında destek alan KOBİ’ler; üç sene boyunca ilgil destek kalemleri çerçevesinde verilen üst limitler dahilinde programdan faydalanabiliyordu. Üç sene sonunda ise programa tekrar başvurarak üst limitler yenilenebiliyordu.
Sessiz sedasız değişiklik gösteren ve bu yazımızda incelediğimiz KOSGEB Girişimcilik Programı’nda olduğu gibi KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı’nda da Yeni Ekonomi Programı – YEP hedefleri dikkate alınmış ki, program kapsamında iki sene süreyle desteği kullanarak belirli bir ölçüde büyüme gerçekleştiren KOBİ’lere programa 2. bir başvuru hakkı verilmiş. Destekten iki kere faydalanabilecek KOBİ’ler; ilk iki senelik program sonunda net satış hasılatında %10 artış sağlayan KOBİ’ler olarak tanımlanmış.
Bu gelişmeyi sürekli çalıştığımız bir işletmemizle paylaştığımızda, verdiği yanıt “KOSGEB de artık oyunlaştırma yapıyor demek.” şeklinde oldu. Oldukça mantıklı ve gülümseten bir tespit olduğu için bu yoruma yazımızda yer vermek istedik ve bölüm infografisini bu yönde hazırladık.

KOSGEB Genel Destek ve KOSGEB İşletme Geliştirme Destekleri Farklılıklar
Öte yandan program kapsamında desteklenen giderlere bakıldığında, bazı desteklerin de devre dışı bırakıldığını görüyoruz. Özellikle KOBİ’lerin sıklıkla faydalandığı tanıtım ve kalibrasyon desteklerinin yeni programda desteklenecek gider kalemlerinden olmadığını belirtilerek, aşağıda başlıklar halinde kısaca KOSGEB İşletme Geliştirme Destekleri’ne kısaca göz gezdirelim:
Yurtiçi Fuar Gezisi Desteği
- Destek; yer kirası ve standart stant konstrüksiyonu ve dekorasyon giderlerini kapsar.
- İlgili kamu kurumları (TOBB, TTSG) internet sitelerinde yayımlanan Yurtiçi Uluslararası İhtisas, Yurtiçi İhtisas Fuarları ile bu fuarlara ek olarak İzmir Enternasyonal Fuarı ve IDEF Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı katılımları desteklenir.
- Destekleme alanı her bir fuar için en fazla 50 m2’dir.
- Yurtiçi Uluslarası İhtisas Fuarları’na katılım için m2 başına en fazla 250 TL, Yurtiçi İhtisas Fuarlarına katılım için m2 başına en fazla 150 TL, IDEF Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı içinse m2 başına en fazla 1000 TL destek sağlanır.
- İşletme başına destek süresi kapsamında sağlanacak desteğin üst limiti 50.000 TL’dir ve program kapsamında -yani iki yıllık süreçte- en fazla 4 adet fuar katılımı için destek alınabilir.
Yurtdışı İş Gezisi Desteği
- KOSGEB, TOBB veya TESK tarafından düzenlenen iş gezilerinde; konaklama, ulaşım, tercüme, rehberlik, organizasyon katılım giderleri destek kapsamındadır.
- Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avusturalya kıtaları ile Asya Pasifik Ülkeleri’ndeki geziler için işletme başına en fazla 5.000 TL, Çin Halk Cumhuriyeti de dahil diğer ülkelerdeki geziler için en fazla 3.000 TL destek sağlanır.
- Program kapsamında sağlanan desteğin üst limiti 20.000 TL’dir.
Nitelikli Eleman Desteği
- Destekten faydalanmak isteyen işletmelerin; başvuru tarihi itibariyle onaylı son SGK Hizmet Listeleri’nde minimum 5 çalışan olması gerekmektedir. Bu durum, öncelikli teknoloji alanları tablosunda yer alan NACE kodlarına sahip işletmeler için geçerli değildir.
- İşletme, destek kapsamında eş zamanlı olarak en fazla iki kişi istihdam edebilir. Toplam program süresi boyunca en fazla dört kişi istihdam edilebilir.
- KOSGEB KBS başvuru sonrasında en fazla 45 gün içerisinde belirtilen personelin istihdam edilmesi gerekir.
- Destek kapsamında, meslek yüksek okulu (veya ön lisans) mezunları için en az 2.500 TL, lisans ve üzeri personel için en az 3.500 TL net maaş verilmesi gerekmektedir. Bu maaş miktarlarına AGİ dahil değildir.
- Destekten faydalandırılan personel, yalnızca destek başvurusu gerçekleştiren işletmenin SGK Hizmet Listesi’nde kayıtlı olmalıdır. Başvuru tarihi sonrasında eğitim durumunda farklılık gösteren personel destek hesaplamalarında başvuru zamanındaki mezuniyet durumları esas alınır.
- Destek talepleri, en az üçer aylık periyotlarla KOSGEB Bilgi Sistemi üzerinden online olarak gerçekleştirilir.
- Program süresince desteğin üst limiti 50.000 TL’dir.
Eğitim Desteği
- Destek kapsamında; Dış Ticaret ve Uluslararası Mevzuat, Bilgisayar ve Bilgi Teknolojileri, Enerji Teknolojileri, Dijital Dönüşüm, Yeni Teknik ve Teknolojiler, Mesleki ve Teknik Eğitim alt konu başlıklarında yer alan eğitimler desteklenir.
- Üniversiteler, üniversitelerin işletmelere yönelik eğitim hizmeti vermek amacıyla kurulmuş birimleri, kuruluş mevzuatlarının izin vermesi şartıyla kamu kurum/kuruluşları ve eğitim hizmeti vermek amacıyla kurulmuş birimleri, 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında kurum açma iznine sahip ve alanında program onayı olan kurum/kuruluşlardan eğitim alınabilir.
- Herbir eğitim için işletmeye sağlanacak desteğin üst limiti 2.500 TL’dir. Destekten faydalanan işletme; her konu başlığı altında yer alan eğitimler için en fazla 7.500 TL’ye kadar destek alabilir.
- Destek üst limiti 20.000 TL’dir.
Enerji Verimliliği Desteği
- Destek; ön ve detaylı etüt, verimlilik arttırıcı proje (VAP) için danışmanlık, enerji yöneticisi eğitimi hizmetlerini kapsar.
- Destekten faydalanmak isteyen işletmenin son 12 (on iki) ay içinde toplam enerji tüketiminin en az 20 (yirmi) Ton Eşdeğer Petrol (TEP) olması gerekir.
- Verimlilik arttırıcı proje (VAP) için danışmanlık hizmetleri; Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık(EVD) şirketlerinden, enerji yöneticisi eğitimi hizmetleri ise yine aynı kanun kapsamında; Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, yetkilendirilmiş kurumlar veya EVD şirketlerinden alınır.
- 20-200 TEP arası enerji tüketimine sahip işletmeler ön etüt için en fazla 2.500 TL, 200 ve üzeri TEP değerine sahip işletmeler ise ön etüt için en fazla 5.000 TL destek alabilir.
- 20-200 TEP arası enerji tüketimine sahip işletmeler detaylı etüt için en fazla 10.000 TL, 200 ve üzeri TEP değerine sahip işletmeler ise ön etüt için en fazla 20.000 TL destek alabilir. Bu destekten faydalanılabilmesi için işletmenin ön etüt yaptırmış olması gerekir.
- Detaylı etüt sonrası alınacak VAP danışmanlığı için destek üst limiti 10.000 TL’dir.
- Enerji yöneticisi eğitimleri için destek üst limiti 5.000 TL’dir.
- Program süresince destek üst limiti 35.000 TL’dir.
Tasarım Desteği
- ETMK, GMK, MTD, İç Mimarlar Odası üyeleri ile üyelerinin; sahibi, ortağı veya çalışanı olduğu firmalardan, GETHAM ile 5746 sayılı kanuna tabi Tasarım Merkezleri‘nden alınacak tasarıma yönelik hizmet alımları desteklenir.
- Her bir ürün tasarımı için destek üst limiti 2.000 (iki bin) TL’dir. Ancak ürün tasarımının Patent Belgesi, Faydalı Model Belgesi, Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi veyaEntegre Devre Topografyaları Tescil Belgesi alımı ile sonuçlanmış olması halinde destek üst limiti 10.000 (on bin) TL’dir.
- Program süresince desteğin üst limiti 25.000 TL’dir.
Sınai Mülkiyet Hakları Desteği
- Türk Patent ve Marka Kurumu‘na yapılacak Patent, Faydalı Model Belgesi, Endüstriyel Tasarım Tescili Belgesi ve Entegre Devre Topografyaları Tescil Belgesi başvurularında; başvuru ve vekil ücreti giderleri ile TPE muadili yurtdışı kurumlara yapılacak başvuru ve vekil ücreti giderleri desteklenir.
- TPE’ye yapılacak başvurularda her belge için destek üst limiti 5.000 TL, TPE muadili yurtdışı kuruluşlara yapılacak başvurularda her belge için destek üst limiti 10.000 TL’dir.
- İlgili kurumlara başvuru yapılmadan önce KOSGEB Bilgi Sistemi üzerinden destek başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Destek ödeme talepleri ise, başvuru yayınının ya da tescilinin ardınan yine KOSGEB Bilgi Sistemi üzerinden yapılır.
- Program süresince desteğin üst limiti 30.000 TL’dir.
Belgelendirme Desteği
- İşletmelerin; Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ve TÜRKAK tarafından akredite edilmiş kurum/kuruluşlardan akredite oldukları konularda alacakları ürün, sistem, personel, laboratuvar akreditasyon belgeleri ve TÜRKAK tarafından herhangi bir konuda akredite edilmiş belgelendirme kuruluşlarından alacakları İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (OHSAS) belgesine ilişkin giderlere destek verilir.
- Destek; başvuru, dosya inceleme, tetkik, test ve belge ücretini kapsar.
- ISO/IEC 15408, ISO/IEC 19790, ISO/IEC 24759, ISO/IEC 15504, TS 13298, ISO 9241151, ISO/IEC 25051, ISO/IEC 40500:2012, ISO/IEC 12207 ve ISO/IEC 15288 kapsam-larındaki belgeler için destek üst limiti 10.000 (on bin) TL, bunların dışında kalan belgeler için ise destek üst limiti 2.500 (iki bin beş yüz) TL’dir.
- Belge yenileme giderleri destek kapsamı dışındadır.
- Program süresince desteğin üst limiti 30.000 (otuz bin) TL’dir.
Test ve Analiz Desteği
- İşletmelerin KOSGEB harici kamu kuruluşları ve üniversite laboratuvarlarından alacakları test ve analiz hizmetleri desteklenir.
- KDV hariç birim fiyatı 500 (beş yüz) TL’nin altında olan test, analiz ve kontrol-muayene hizmetleri ile atık su analizi, baca gazı ölçümü, ortam gürültü ölçümü, toz seviyesi ölçümü, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yapılan test ve analizler destek kapsamı dışındadır.
- Program süresince desteğin üst limiti 30.000 (otuz bin) TL’dir.
KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı Hakkında Hatırlatmalar
KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında yukarıda sıraladığımız destek kalemleri KOSGEB Genel Destek Programı’na göre KOBİ’lerin başvuru gerçekleştirdiği iki destek kapsamında önemli değişiklikler içeriyor. Bunlardan ilki; Genel Destek Programı kapsamında yer almasına karşın KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı’nda yer almayan tanıtım giderleri desteği ile kalibrasyon giderleri desteği. Bu iki destek; maalesef artık KOSGEB tarafından desteklenmeyecek.
KOBİ’ler tarafından yine çok kullanılan Nitelikli Eleman Desteği’ne ise KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında en az 5 kişi istihdam eden işletmeler başvurabilecek. Şayet başvuru sahibi yüksek teknoloji alanlarının herhangi birinde faaliyet gösteriyorsa, bu şart aranmayacak. Öte yandan destek kapsamında; personellere verilecek AGİ hariç Net Maaşlar ise asgari olarak düzenlenmiş durumda.
Mevcut durumda KOSGEB Genel Destek Programı kapsamındaki desteklerden faydalanan ve ilgili destekler için ön onay almış işletmeler, KOSGEB Genel Destek Program süreleri dolana kadar destekten faydalanmaya devam edebilecekler. Yeni destek başvuruları içinse KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı’nı kullanacaklar. Aynı KOSGEB Genel Destek Programı’nda olduğu gibi bu destek için de farklı bir başvuru ekranı olduğunu hatırlatalım.

KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı Başvuru Ekranı
Program ile ilgili olarak tüm detaylara; kurumun program için hazırladığı web sitesinden ulaşmak mümkün. diPMO ise sorularınız için web sitesinin sağ alt köşesinde bulunan Drift mesajlaşma platformu ile her an yanınızda.