Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2019 Yılı Destek Bütçesi; yılın ikinci iş gününde kamuoyu ile paylaşıldı. diPMO olarak yazı planımızda her ne kadar 2018 yılı değerlendirmelerimizi paylaşmayı düşünsek de; ilgili bildirim birçok kişi ve kurumu yakından ilgilendirdiğinden bu yazımıza öncelik vermek istedik.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2019 Yılı Destek Bütçesi Paydaşları
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2019 Yılı destek bütçesi çerçevesinde toplam 5.6 milyar TL’lik destek verilmesi planlanıyor. Bu bütçe; mevcut ya da yeni yıl içerisinde şekillenecek yeni programlarla; sanayici, girişimci ve araştırmacıların ülkemiz sanayisini geliştirmek ve yerli teknoloji üretim altyapısını güçlendirmek adına yapacakları çalışmalara sağlanacak.
Yeni yılla birlikte, destek modelinin daha etkili olabilmesi adına daha önceki yıllarda Ticaret Bakanlığı bünyesinde yürütülen Yatırım Teşvikleri ile Kalkınma Bakanlığı bünyesinde yürütülen Kalkınma Destekleri ile AB Bakanlığı bünyesinde yürütülen IPA desteklerinin de yönetimi de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından üstlenilecek. Aksi yönde bir açıklama yapılmadığı için ihracat desteklerinin hala Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülmesi bekleniyor.
Özetle; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2019 Yılı destek bütçesinin aşağıdaki kurumların yürüteceği destek programlarıyla sanayici, girişimci ve araştırmacılara aktarılacağı ifade edilebilir:
- TÜBİTAK
- KOSGEB
- Kalkınma Ajansları
- Bölge Kalkınma İdareleri
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2019 Yılı Destek Bütçesi Kırılımları
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2019 Yılı Destek Bütçesi; çerçevesinde yapılan duyuruya göre kurumlar bazında sağlanacak desteklere ayrılan bütçeler aşağıdaki tablodan takip edilebilir:

Tablo – Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Destek Bütçesi 2019 (Kaynak: https://www.sanayi.gov.tr/news.html?lang=tr&haberId=72c9b81f-96c8-4378-8d9b-a52584c1a27d)
Ağırlıklı olarak KOBİ’leri ilgilendiren destekleri göz önünde bulundurarak, tabloyu kendi deneyimlerimizle yorumlamaya çalışalım. Öncelikle bütçe dağılımlarında ilk dikkat çeken detay; TÜBİTAK’a ayrılan toplam bütçenin bu sene ilk defa KOSGEB’e ayrılan toplam bütçeden çok daha az olması. Öte yandan; açıklanan bütçeye göre toplam iki programa ayrılan bütçede de önemli bir oranda düşüş olduğu söylenebilir.

Grafik – KOSGEB ve TÜBİTAK Bütçe Karşılaştırması
Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı tarafından yayımlanan resmi haberi; dikkatli okuduğumuzda, gözümüze çarpan bir detay daha mevcut. Bu detayda; geçmiş yazılarımızda incelediğimiz ve geçmiş dönemde Sanayi Bakanlığı bünyesinde yürütülen; Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı ve Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Programı isimli programlara hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı hem de KOSGEB bünyesinde destek ayrıldığı. Bilindiği üzere, Haziran 2018’de KOBİ tanımının değişmesi ile bu tarih öncesinde KOBİ sınıfında olmayan birçok işletme de KOBİ sınıfında değerlendirilmeye başlanmıştı. Fakat değişen tanıma göre hala KOBİ sınıfında olmayan işletmelerin; Ar-Ge sonrası üretim ve pazarlamayı destekleyen bu programlara başvurup başvuramayacağı bilinmiyordu. Duyuruda, bir yanlışlık söz konusu değilse, ilgili programlara hem KOSGEB hem de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde bütçe ayrılması; acaba ilerleyen dönemlerde Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı’na kısıtlı bütçeyle de olsa büyük ölçekli kurumların da başvurmalarına yönelik yeni bir yapılanma söz konusu olacağı düşünülebilir.

Görsel – 2018 senesinden beri yayında olan fakat başvuru almayan https://teknoyatirim.sanayi.gov.tr internet sitesi
Bu bölümün sonunda, yine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2019 Yılı Destek Bütçesi bildirisinde adı geçen fakat KOSGEB mi yoksa bakanlık tarafından mı ya da her ikisi tarafından mı yürütüleceği belli olmayan bir diğer programın bu yazımızda bahsettiğimiz eski ismiyle Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri yeni ismi ile İşbirliği Destek Programı olduğunu belirtelim.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2019 Yılı Destek Bütçesi ve Açılması Muhtemel Programlar
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2019 Yılı Destek Bütçesi’ni değerlendirdiğimizde, KOBİ’ler için aşağıdaki desteklerin açılacağını söylemek mümkün:
KOSGEB Kredi Faiz Desteği
En son Ağustos 2018 senesinde açılan KOSGEB Kredi Faiz Desteği ile KOBİ’lerin makine yatırımlarının desteklenmesi hedefleniyor. Geçmiş dönemde çağrılı yürütülen bu programın 2019 senesinde de çağrı esaslı yürütüleceğini söylemek mümkün. 2018 senesinde programla, KOBİ’lerin yerli makine alımlarında 300 bin TL’ye faiz desteği sağlanmıştı.
KOSGEB Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı – Teknoyatırım
KOSGEB Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı, belki de KOBİ’ler tarafından en çok rağbet gören program. Geçtiğimiz Mart ayında mevzuat değişikliğiyle sessiz sedasız başvuruya kapatılan programın bu sene tekrar yürürlüğe koyulması bekleniyor. Her ne kadar resmi bir açıklama yapılmasa da KOSGEB bünyesinde yürütülen diğer bir program Endüstriyel Uygulama Destek Programı’nın ise kapatılıp kapatılamayacağı bilinmiyor. Programı yürüten KOSGEB’e toplam 1 milyar 892 milyon TL ayrılması, yüksek bütçeli bu projelerde pek çok KOBİ’nin destekleneceğini gösteriyor.
Maalesef ülkemizdeki kamu kurumları, mevzuat değişiklikleri ile proje duyurularını ilgililere duyurmakta zorlanıyor. Bir sabah uyandığımızda, yeni yeni destek programları/mevzuat değişiklikleri farketmek diPMO’ya proje portal kullanımlarına ilişkin önemli bir deneyim kazandırdı. Bu noktada, yenilenen KOSGEB Bilgi Sistemi üzerinden başvuruya hazırlanan yeni bir arayüz olduğunun sırrını sizinle paylaşalım. Programın güncel durumu ile alakalı bilgi alabilmek için sizi [email protected] adresine mail atarak veya buradan mail listemize üye olmaya davet ediyoruz.
KOSGEB Stratejik Ürün Destek Programı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2019 Yılı Destek Bütçesi duyurusunda yapılan diğer bir programda, Stratejik Ürün Destek Programı. İlk defa 2018 yılında yürütülen ve ne kadar başvuru alındığı/proje desteklendiği duyurulmayan bu programa diPMO da proje hazırlamıştı. Programın, 2018 temasını buradan inceleyebileceğinizi hatırlatarak, Türk sanayisinde yerlileşmenin güçlendirilmesini hedefleyen bu programın yeni çağrısına ilişkin detayları merakla beklediğimizi ve konuya ilişkin bir gelişme yaşandığında [email protected] adresine üye olduğunuz takdirde sizi de bilgilendirebileceğimizi hatırlatalım.
KOSGEB KOBİ Gelişim Destek Programı – KOBİGEL
2016 yılından beri çeşitli temalarla KOBİ’lerin gelişimi için yeni istihdam, makine-ekipman alımı, yazılım ve hizmet alımı desteği sağlayan KOBİGEL programı, her ne kadar 2018 yılında geçmiş dönemlere göre çok daha az sayıda proje destekle de bu sene de revaçta olan bir program olacak. Geçmiş yazılarımızda da incelediğimiz ve saha ziyaretlerinde birçok KOBİ’yi de uyardığımız üzere bu programda NACE kodları oldukça önemli. Takipçimiz olan KOBİ ölçeğindeki kurumlar, NACE kodlarına uygun destekten haberdar olabilmek için işletmelerinin yasal ünvanları ile resmi NACE kodlarını [email protected] adresine göndererek, CRM altyapımıza kayıt olabilirler.
TÜBİTAK 150X Kodlu Sanayi Destekleri
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2019 Yılı Destek Bütçesi çerçevesinde bir önceki yıla göre ciddi oranda bir bütçe azalışı söz konusu olsa da TÜBİTAK TEYDEB programları ile 2019 yılında KOBİ ve Sanayi kuruluşlarının Ar-Ge projeleri desteklenmeye devam edecek. Yine geçen sene TEYDEB 1.0 ve TEYDEB 2.0 olarak farklı Ar-Ge destekleri sunan kurum, çağrılı Ar-Ge projelerini yürüttüğü TEYDEB Genel SADE Programı’na son başvuruları 2018 Aralık ayında kapattı. Yeni dönemde de konuyla alakalı yeni bir çağrı açılmadı.
İki program arasındaki %10’luk genel gider desteği, KOBİ’ler için oldukça önemli bir avantaj sağladığından biz de bu konudaki istihbaratlarımızı güçlendirdik. Çağrılardan sorumlu bir yetkiliyle yaptığımız yazışmada, TEYDEB 2.0 desteklerinin bu sene devam edeceğini fakat bu çağrıların açılış zamanında bu çağrılar için devreye sokulan proje portalı eteydeb2’de yaşanan teknik sıkıntıların çözülmesinin beklendiği ifade edildi. TÜBİTAK TEYDEB tarafından yayımlanan ve Mart 2018 ayında başvuruya kapatılacak tematik Ar-Ge çağrılarının TEYDEB 2.0 Tematik SADE destekleri yerine eskiden olduğu gibi TEYDEB 1.0 1511 programına aktarılması, bizlere TEYDEB 2.0 yeni çağrıların yayımlanma tarihinin senenin ortasını bulabileceğini gösteriyor. Bu nedenle senenin ilk altı aylık diliminde, KOBİ ve Sanayi Kuruluşları’nın 150x kodlu programlara yönelmelerini tavsiye ediyoruz.
2019 yılında açılması beklenen programlarla alakalı güncel bilgi alabilmeniz için [email protected] adresine mail atabileceğinizi ve mail listemize üye olabileceğinizi ve sitemiz altyapısında yer alan canlı destek altyapısı ile bizlerle anlık olarak iletişim kurabileceğinizi hatılatıyoruz.
Yılın ilk diPMO Blog yazısında, girişimciler, sanayi kuruluşları, yazılımcılar, akademisyenler, SMMM, YMM ve TTO’lar gibi destek ekosistemini oluşturan paydaşlarımızın yeni yılını kutluyor ve projeleri için şimdiden başarılar diliyoruz!