Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi – TÜR
Teknoyatırım Destek Programı ile gündeme gelen Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi – TÜR belgesini sizler için araştırdık.
Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi – TÜR Belgesi; bu yazımızda detaylarını belirttiğimiz Teknolojik Ürün Destek Programı – TEKNOYATIRIM ile gündeme gelen bir konu. 2016-2018 senesi arasında özellikle; TÜBİTAK Proje Programları’nda değerlendirme ve yürütme süreçlerinin uzaması nedeniyle yeni ürün/sistem/hizmet geliştirme süreçlerini kendi özsermayesi ile gerçekleştiren işletmelerin Ar-Ge proje çıktılarını seri imalata geçirmeleri için yeni bir fırsat olabilecek Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi – TÜR Belgesi başvuru süreçlerini sizler için değerlendirdik.
Teknoyatırım Destek Programı; bilindiği üzere teknoloji sınıfına göre belirlenmiş Ar-Ge ürünlerini seri imalata geçirebilmek ve/veya bu ürünleri yurtiçi-yurtdışı pazarlarda tanıtabilmek amacıyla KOSGEB tarafından Ocak ayının son günlerinde duyurulan bir program. Bu programdan faydalanmak isteyen işletmelerin, seri imalata/pazara sunacakları ürünlerin Ar-Ge niteliğini kanıtlamaları gerekmekte. Ürün Ar-Ge niteliğini kanıtlamak için faydalanılan belgelerden biri de bu yazımıza konu olan Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi diğer bir ifadeyle TÜR Belgesi.
Görsel 1 – Teknoyatırım Destek Programı için ürün Ar-Ge niteliğinin kanıtlanması için gerekli belgeler
Ulusal destek programları çerçevesinde özel sektöre en çok proje desteği sağlayan kurum TÜBİTAK TEYDEB programlarında 2016 – 2018 seneleri arasında değerlendirme & yürütme süreçlerinin uzaması; Ar-Ge projelerinde “kamu Ar-Ge desteği ile tamamlanan projeler” şartının sağlanmasını zorlaştırdı. Bu nedenden ötürü, pek çok işletme; yeni ürün geliştirme süreçlerini kendi öz kaynaklarıyla geliştirmeye yöneltti. İşte TÜR belgesi, bu şekilde geliştirilmiş ve pazara sunulmuş ürünlerin Ar-Ge niteliğinin kanıtlanması ve bu şekilde Teknoyatırım Destek Programı için başvuru hakkı kazanılmasında önemli bir değer sağlayabilir.
Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi başvuru süreçleri, yine ürünün geçmişte Ar-Ge boyutunun ilgili bu konuda yetkili kurumlarca değerlendirilip/değerlendirilmeme durumuna göre değişiklik gösterir.
TÜR Belgesi alınacak ürün şayet;
sonucu ortaya çıkan bir ürünse; bu durumu kanıtlayan belgelerle birlikte online başvuru yapmak mümkün.
Başvurular; e-devlet sistemi üzerinden e-imza ile gerçekleşiyor. TÜR ile alakalı bakanlık tarafından hazırlanmış resmi siteye buradan ulaşmak mümkün. E-devlet üzerinden yönlendirilen TÜR Portal ekranında karşımıza “Proje Bilgileri Ekle” ve “Ekli Dosyalar” olmak üzere iki farklı veri giriş bölümüne ulaşılıyor.
Görsel 2 – TÜR Başvuru Ekranı TÜR Portal
Proje bilgileri bölümü; TÜR belgesi alınacak ürünün TGB’de ya da kamu kaynağı ile geliştirilip/geliştirilmediğini sorguluyor. Şayet ürün; bu iki şarttan herhangi birini taşıyorsa, bu durumu kanıtlar nitelikte belgeyi “Ekli dosyalar” bölümünde belirtmek gerekiyor. Ürünün; işletme öz kaynaklarıyla geliştirilmesi durumunu ise bir sonraki başlıkta değerlendireceğiz.
İlgili ürün; ister TGB ve/veya kamu kaynaklı desteklerle, ister işletme öz kaynaklarıyla geliştirilmiş olsun başvuru aşamasında söz konusu ürünün pazara sunulmuş olması ve yerli malı belgesi olması şart. Ar-Ge niteliği resmi olarak kanıtlanmış veya öz kaynaklarla geliştirilmiş yenilikçi ürünler için TÜR Belgesi başvuru süreçleri için gerekenleri bir infografide derlemeye çalışalım.
Görsel 3 -TÜR Belgesi Başvuru Süreçleri
Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi – TÜR Belgesi süreçleri için hazırladığımız infografiden de görüldüğü üzere; geçmiş dönemde işletme öz kaynaklarıyla geliştirilmiş ürünlerin Ar-Ge niteliğini belirleme sürecinde görevli kurum TÜBİTAK. Başvuru aşamasında; proje türü; öz kaynaklar olarak işaretlendiğinde; başvuru sahiplerinin karşısına TÜR belgesi alacakları ürünün geliştirme süreçlerine ilişkin sorular iletilmekte. Mini bir Ar-Ge projesi formatı sayılabilecek bu bölümlerde; başvuru sahiplerinin kendi öz kaynaklarıyla gerçekleştirdikleri Ar-Ge projelerine ilişkin aşağıdaki bilgileri vermeleri bekleniyor:
Sorulardan da anlaşıldığı gibi; aslında bu aşamada hazırlanan doküman, Ar-Ge/tasarım merkezi proje tanıtım kartlarının biraz daha genişletilmiş hali. Değerlendirmeyi TÜBİTAK’ın üstleneceği düşünüldüğünde; sıkıntısız bir denetim süreci geçirebilmek adına başvuruyu tıpkı 150x kodlu projelerde olduğu gibi oldukça detaylı hazırlamak gerekiyor. Çünkü; ürünün teknoloji düzeyini belirlemek adına TÜBİTAK tarafından görevlendirilecek olan hakemlerin hazırlayacağı raporlarda; ürünün Ar-Ge safhaları sorgulanıyor.
Görsel 4-Özkaynaklarla Geliştirilen Ar-Ge Projelerinde TÜR Belgesi Hakem Değerlendirme Süreçleri
Pratikte TÜR belgesi başvurusu oldukça az olduğundan, bu süreyi kestirmek çok mümkün değil. Bakanlık ile yaptığımız görüşmede; öz kaynaklarla geliştirilmiş yerli malı belgesi olan ürünlerin Ar-Ge niteliğini belirlemek için TÜBİTAK değerlendirme süreçlerinde 3 adet hakem atanıyor. Bu üç hakemin de; işletme ziyareti gerçekleştirmesi zorunlu değil. Ziyaretsiz görevlendirmeyle de raporlarını oluşturabilirler. Fakat genelde bir hakem işletmeyi ziyaret ediyor. Tüm bu süreçler ise tahminen 2-4 ayı buluyor.
TGB ve/veya kamu kaynaklı geliştirilen projelerde; değerlendirme süreci olmayacağı için TÜR Belgesi temin süresinin 1-2 ay olacağını söylemek mümkün. Başvuru için bir ücret talep edilmeyen TÜR belgesinin geçerlilik süresinin 5 yıl olduğunu belirtmemizde fayda var.
Her zamanki gibi konuyla ilgili sorularınızı [email protected] ya da Drift üzerinden bize iletebileceğinizi hatırlatalım. TÜR Belgesi’nin tıpkı patent, faydalı model gibi KOBİ’lerin kurumsal yapı ve organizasyonel süreç varlıklarını geliştirmesi ümidiyle yazımızı tamamlıyoruz.