TÜBİTAK Ar-Ge Proje Çağrıları (2020/2) kapsamında kurum bu duyuru metninden de izlenebileceği gibi 01.07.2020 tarihinden itibaren proje kabul etmeye başlayacak. Çağrı dokümanı incelendiğinde, 2020/1 dönem için yayımladığımız yazılarımızda bahsettiğimiz konulara ilişkin pek farklılık bulunmuyor. Bu nedenle bu yazımız öncesinde TEYDEB Ar-Ge Projelerinde Çağrılı Projeler Dönemi ve TEYDEB Projeleri Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS) yazılarımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Bu yazımızda, bir önceki yazımızda yapamadığımız, öncelikle Ar-Ge konuları üzerinde durarak, bir önceki çağrı dönemi ile bu çağrı dönemi arasındaki mevzuatsal değişikliklere değineceğiz.
TÜBİTAK Ar-Ge Proje Çağrıları (2020/2) ve Öncelikli Alanlar
TÜBİTAK Ar-Ge Proje Çağrıları (2020/2) duyurusu öncesinde, bu yazımızda inceliğimiz Sipariş Ar-Ge çağrısını duyurulmuştu. Halen güncelliğini koruyan bu programı 2. dönemin çağrı teması olarak düşünsek de TÜBİTAK, çağrılı döneme geçiş süreci için “senede iki çağrı” taahhütünü yerine getirdi. İki dönem arasında, planlanmayan Sipariş Ar-Ge ve COVID-19 – ve buna bağlı olarak Kalkınma Ajansları’ndan yönlendirilen COVID-19 projeleri – çağrıları nedeniyle açıkçası bizler yeni bir çağrı beklemiyor, yeni çağrı yayımlansa bile bir önceki çağrının aynısı olacağını düşünüyorduk. TÜBİTAK TEYDEB, bir önceki çağrının aynısını yayınlayarak bizi bir konuda haklı çıkardı.
Çağrı konularına genel bakış sağlaması açısından bir önceki çağrı dönemi için hazırladığımız tabloyu aşağıda bir kez daha yayınlayalım.

TÜBİTAK Ar-Ge Proje Çağrıları (2020/2) kapsamında Otomotiv, Bilişim ve Tarım Sektörleri için öncelikli Ar-Ge konuları

TÜBİTAK Ar-Ge Proje Çağrıları (2020/2) kapsamında Makine, Enerji, Sağlık Sektöleri ile Diğer Sektörleri için öncelikli Ar-Ge konuları
Bu çağrılar haricinde, dileyen herkes Genel Çağrı olarak tanımlanan bölümü kullanarak, kendi proje konularıyla da başvuru gerçekleştirebilecek. Elbette öncelikli Ar-Ge konularında proje geliştiren işletmeler için ek puan uygulaması mevcut. Ek puan uygulaması ayrıca geçmiş Ar-Ge proje çıktılarının ihracat edilme durumu ile uluslararası başvurularda da geçerli. Puanlamayı bir kez daha hatırlatmak gerekirse;
1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı’na başvuran işletmeler için eşik değer 60
1507 KOBİ Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı’na başvuran işletmeler için eşik değer 50
TÜBİTAK Ar-Ge Proje Çağrıları (2020-02) Kapsamındaki Değişiklikleri
Başvuru, değerlendirme, sonuçlandırma konuları 1. Dönem ile aynı olan çağrıda başvuru sahiplerini etkileyecek iki önemli değişiklik bulunuyor. Bu değişiklikler,
- Daha önce başvurulan ve destek almayan projeler, üzerinde herhangi bir değişiklik gerçekleştirilmeden aynı haliyle başvurulamaz. Başvurulması durumunda proje hakem değerlendirmesi süreçlerine geçilmeden reddedilir.
- Proje başvuru dosyası projenin değerlendirilemeyeceği ölçüde kısıtlı bilgi içeriyorsa, hakem değerlendirmesi süreçlerine geçilmeden proje reddedilir.
TÜBİTAK TEYDEB, KOSGEB’den farklı olarak daha önce başvurulan ve desteklenmeyen ve hatta başvuru sahibinin talebiyle geri çekilen projelere yeniden başvuru hakkı sunan bir kurum. Bu maddeden 2. çağrı başvuru takvimi içerisinde 1. çağrıdaki projelerin sonuçlarının açıklanma ihtimalini öngörüyoruz. COVID-19 izolasyonunu fırsata çeviren TEYDEB, 1. çağrı çerçevesindeki projelerin hakem değerlendirme süreçlerini online olarak yürüttü ve bunun sayesinde değerlendirme süreçleri oldukça hızlı ilerledi. Güncel durumda projelerin – en azından diPMO kontrolünde olanların – PRODİS statülerinin “Komitede Görüşüldü” şeklinde olması, bize göre Temmuz ayı içerisinde 1. çağrı dönemi proje sonuçlarının açıklanacağının sinyallerini veriyor.
Hepimizin bildiği üzere, değişime adapte olabilmek ve süreçlerin verimli hale gelebilmesini sağlamak adına ister özel sektör ister kamu kurumu olalım “öğrenen kurum” yaklaşımını benimsememiz şart. TÜBİTAK TEYDEB bir önceki çağrıda özellikle 2. maddeye takılan çok fazla başvuru görmüş ki, çağrı dokümanının ön değerlendirme bölümünde içerik zenginliğinin önemini açıkça belirtmiş. Her projenin azami ölçüde mevzuata uygun olması gerekliliğinin yanında proje içeriğini özellikle ticarileşme ve rakip ürünlerin durumu noktalarında detaylandıran – ve genellikle proje ekipleri ve hatta akademisyenlerden bu konuda eleştiri alan – diPMO için açıkçası değişen birşey olmayacak. Buna karşın, bireyselliğin ön planda, dijitalleşmenin yoğunluğu nedeniyle uzmanlaşmanın kısıtlı olduğu fakat yine de herkesin herşeyi bildiğini sandığı çağımızda bu maddenin yansımalarını öğrenerek göreceğimizi düşünüyoruz.
Bu değişikliklerin haricinde TÜBİTAK Ar-Ge Proje Çağrıları (2020/2) döneminde bir diğer değişiklik bizlerin 06.07.2020 tarihinde PRODİS üzerinden tespit ettiği “ön kayıt” sürecine ilişkin değişiklik. Bu değişikliği son bölümde yeni bir başlık altında inceleyeceğiz.
TÜBİTAK Ar-Ge Proje Çağrıları (2020/2) Başvuru Takvimi
TÜBİTAK Ar-Ge Proje Çağrıları (2020/2) döneminde proje başvurusu yapmayı planlayan işletmelerin uyması gereken takvim şu şekilde:
Çağrı Açılış Tarihi – 01/07/2020
Ön Kayıt Tarihi – 10/08/2020, saat 17:00
Çağrı Kapanış Tarihi – 02/09/2020, saat 23:59
Takvimde ilk farkedilen çağrı kapanış tarihine ilişkin saatin 17:00 yerine 23:59 olarak güncellenmesi. Aşırı yoğunluktan ötürü PRODİS kaynaklı problemlerin verilen 6 saatlik ek süreyle çözülebilmesi söz konusu olsa da, yine de projelerin PRODİS yüklemelerinin son güne bırakılmamasını tavsiye ediyoruz.
TÜBİTAK Ar-Ge Proje Çağrıları (2020/2) Ön Kayıt Süreci
Son 3 senede çok fazla mevzuat değişikliğine giden TÜBİTAK TEYDEB, bu mevzuatlarda bahsettiği fakat uygulamaya almadığı ön kayıt sürecine ilişkin değişikliği TÜBİTAK Ar-Ge Proje Çağrıları (2020/2) döneminde devreye alma hazırlığı içinde.
PRODİS üzerinden 2020/2 dönemine ilişkin deneme amaçlı bir proje tanıttığımızda, klasik tabloda “Kuruluş Yetkilisi Onay Durumu” olarak tanımlanmış yeni bir sütun görmekteyiz.

Ar-Ge Proje Çağrıları (2020/2) kapsamında ön kayıt sürecine ilişkin değişikliğin takip edilebildiği PRODİS ekranı
Bilindiği gibi, ön kayıt süreci PM standartlarına göre bir nevi “proje başlatma belgesi” yerine geçen bir süreçti. Ön kayıt doküman setinde, kuruluş yetkilisi TEYDEB PRODİS kullanıcısına proje yürütücülüğü yetkisi verdiğini gösterir yetki belgesi, taahhütname ve şirket resmi yasal evrakları yer almaktaydı.
Yeni dönemde, evrak trafiğinin azaltılması adına artık ön kayıt süreci yine PRODİS üzerinden yapılacak. Süreçte, işletme mevcut PRODİS hesaplarından birine “Firma Ön Kayıt Sorumlusu Rolü” tanımlanmalıdır. Firma Ön Kayıt Sorumlusu her bir işletme için yalnızca bir kişi olabilir ve bu nedenden ötürü iyi seçilmelidir. Bu işlem sonrasında, PRODİS’te “Rol Değiştir” sekmesinden, Firma Ön Kayıt Sorumlusu rolü seçilerek işletmeye ilişkin bilgi giriş işlemleri yapılabilir.
İşletme resmi mali verileri (son 3 yıl) ile diğer yasal bilgileri sistem üzerinden tanımlandıktan sonra, ön kayıt işlemleri online olarak tamamlanmalıdır. Veri girişine konu olan dokümanlar fiziksel olarak TÜBİTAK’a gönderilerek “Kuruluş Ön Kayıt” işlemleri sonuçlandırılır. TÜBİTAK tarafından “Kuruluş Ön Kayıt” işleminin onaylanması sonrasında proje bazlı yetkilendirme işlemi gerçekleştirilebilir.

Ar-Ge Proje Çağrıları (2020/2) – Proje Yürütücüsü Yetki Tanımlama Ekranı
Proje bazlı yetkilendirme işlemi için, ilgili çağrıya ilişkin proje ön bilgileri girişi yapılarak, işletme yetkilisine online olarak gönderilir. İşletme yetkilisi hesabında onay bekleyen projeler bölümüne düşen projeye ilişkin yetkilendirme işlemi E-imza vasıtasıyla tamamlanır. Bu sebepten, E-imzası olmayan ve TÜBİTAK’a proje sunmayı hedefleyen işletmelerin e-imza alma sürecini başlatmalarını öneriyoruz.
Açıkçası 2. döneme ilişkin Ar-Ge Proje Çağrıları ve program sistematiği bir önceki dönem ile birebir aynı olduğu için okuyucuları detaylarla boğmamak adına yazımızı burada sonlandırıyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz iki değişikliği eklediğimiz sunumumuza buradan, programa ilişkin daha detaylı yazımıza ise buradan ulaşabilirsiniz.
Başvuru sahiplerine şimdiden başarılar!