TÜBİTAK 2021 Yılı Birinci Dönem Ar-Ge Çağrıları
2021 Yılı Birinci Dönem Ar-Ge Çağrılarını duyuran TÜBİTAK TEYDEB projelerini sizler için değerlendirdik.
2021 yılı birinci dönem Ar-Ge çağrıları, TÜBİTAK TEYDEB resmi web sitesi üzerinden duyuruldu. Kurum, bu sene de 1507 – KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı ve 1501 – Sanayi Ar-Ge Destek Programı olmak üzere iki farklı program dahilinde yalnızca KOBİ’leri destekleyecek.
TÜBİTAK 2021 yılı birinci dönem Ar-Ge çağrıları konularını, çağrı dokümanındaki birkaç ufak değişikliği saymazsak bir önceki seneyle aynı. Bu nedenle konuyla ilgilenenlerin bu yıl için hazırladığımız yazımızı okumadan önce kaynaklar bölümünde yer alan diğer yazılarımıza göz gezdirmenizi tavsiye ediyoruz.
TÜBİTAK TEYDEB Çağrılı Projeler döneminin rekabetçi bir yapıya sahip olacağını hemen hemen herkes tahmin ediyordu. Rekabetçiliğe kurumun bütçesinin önceki senelere göre azalması eklenince desteklenen proje sayısında farkedilir bir azalma yaşandığı görülüyor.Henüz yalnızca 2020-1 döneminde başvuru gerçekleştiren projelerin sonucu açıklandı. Bu dönemde toplam 166 proje desteklenmeye uygun bulundu. Bu projelerden 91 tanesinin 1501 kodlu program, 75 tanesinin ise 1507 kodlu program kapsamında desteklendiğini söylemek mümkün.
Kurum sonuçları işletme bazında açıklamış olsa da, 2020-1 döneminde hangi programa kaç başvuru gerçekleştirildiği, desteklenen projelere ayrılan toplam bütçe miktarının ne kadar olduğu konusunda bilgi sunmadı. Sonuçlarda yalnızca işletme isimlerinin açıklanması, öncelikli alan olarak belirlenen konularda sunulan proje sayısı ve bu projelere ayrılan bütçeler konusunda bizlere bilgi sunmuyor.
Anlamlı sonuçlar çıkarabilmek adına listelerdeki proje başvuru numaralarını incelediğimizde, 1501 kodlu programa en az 600 adet, 1507 kodlu programa ise en az 400 adet proje başvurusu gerçekleştirildiğini söylemek mümkün. Bu da tahminlerden yola çıkarak belirlenen başvuru sayısı dikkate alındığında, başvuran projelerin yaklaşık %20’sinin desteklendiğini gösteriyor. Geçmiş TEYDEB desteklerinden faydalanan KOBİ sayısı dikkate alındığında, bu oranın bir hayli düşük olduğu görülüyor.
TÜBİTAK TEYDEB Yıllara Göre Destek Alan Projelerin Firma Ölçeğine Göre Dağılımı
TÜBİTAK 2021 yılı birinci dönem Ar-Ge çağrıları öncelik alanları bu dönem 7 grupta toplanmış. Geçmiş çağrı planında, özel sektöre ilişkin çağrılar (TEYDEB) ile kamu araştırma kurumlarına yönelik çağrılar (ARDEB) bir arada bulunuyordu. Bu dönemde, yalnızca kamu araştırma kurumlarının başvuru gerçekleştirebileceği “Sosyal ve Beşeri Bilimler” başlığı program çağrısından çıkartılmış.
Bu değişiklik haricinde diğer tüm öncelikli çağrı konuları 2020 senesi ile birebir aynı. Programa başvurmayı planlayanlar kurum tarafından belirlenen öncelikli Ar-Ge ve yenilik konularına buradan ulaşabilirler.
Açıkçası çağrılı projeler dönemiyle, ülke ekonomisine katkı sağlayacak güncel teknolojiyi takip ederek dinamik bir çağrı modeliyle hareket edileceğini düşünmüştük. Oysa kurum, 7 ana grupta belki de seneler senesi değişmeyecek üstelik birçoğu 2020 ve öncesi stratejik planlara atıf yaparak düzenlenmiş bir çağrı programı ile ilerlemeyi tercih ediyor. Bu tercihin, özel sektörün ilgili stratejik ve ekonomik hedeflerle uyumlu ticarileşebilir ürün/sistem/proses elde etme sürecine etkilerini ilerleyen senelerde ölçebileceğiz.
Öncelikli alanlarla ilişkili konularda çağrı başvurusu yapmak, değerlendirme süreçlerinde işletmelere +10 puan kazandırıyor. 2020 ilk dönemde desteklenen proje sayıları dikkate alındığında öncelikli alanlarda proje başvurusu yapmanın oldukça önemi artıyor. TÜBİTAK 2021 yılı birinci dönem Ar-Ge Çağrıları çerçevesinde de durumun aynı olacağı aşikar. Bu stratejiye paralel olarak başarı için pek çok başvuru sahibi, proje konularını öncelikli alanlarla ilişkilendirecektir. Ancak proje konusunun ne derece çağrıyla uyumlu olduğunu ölçmek, yarışma usulüyle belirlenen destek alacak projelerin seçiminde oldukça önemli.
Proje konusunun, yayınlanan çağrıya uygun olup olmadığını belirlemek adına çağrı dokümanındaki kritik noktaları iyi değerlendirmek gerekiyor. Sunulacak projenin hem Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS) hem beklenen çıktının teknik özelliklerinin çağrı konusu ile uyumlu olması şart. Bununla birlikte yine aynı şekilde proje sonuçlandıktan sonra elde edilecek teknolojinin öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konusu’nun belirlenmesinde dikkate alınan stratejiye hizmet etmesi gerektiği unutulmamalı.
Yukarıda bahsettiğimiz durumu, TÜBİTAK 2021 Yılı Birinci Dönem Ar-Ge Çağrıları çerçevesinde yayınlanan “Büyük Veri Toplama Platformu” çağrısı üzerinden değerlendirmeye çalışalım.
TÜBİTAK 2021 Yılı Birinci Dönem Ar-Ge Örnek Çağrısı – Büyük Veri Toplama Platformu
Çağrıda öncelikli hedef kitlelerde “özel sektör” yer aldığı için KOBİ ölçeğindeki bir işletme ilgili çağrıya proje başvurusunda bulunabilir. Konunun belirlenmesinde Türkiye’nin Sanayi Devrimi: Dijital Türkiye Yol Haritası planı göz önünde bulundurulmuş. Plandaki Bileşen 2 Teknoloji: Teknoloji ve Yenilik Kapasitesinin Geliştirilmesi – Akıllı Üretim Sistemleri Teknoloji Yol Haritası kritik ürün/teknolojilerine atıf yapıldığı ifade edilmiş. Türkiye’nin Sanayi Devrimi: Dijital Türkiye Yol Haritası isimli dokümana buradan ulaşmak mümkün. Burada atıf yapılan yol haritası için Google araması yaptığımızda karşımıza 2016 tarihinde yayınlanmış şu adresteki taslak bir doküman çıkıyor. Bu doküman, çağrıda beklenen çalışmanın üretim sistemleriyle entegre çalışacak bir sistem olması gerektiğini vurguluyor.
Akıllı Üretim Sistemleri Teknoloji Yol Haritası (Kaynak – TÜBİTAK TEYDEB)
Diğer bir konu da, beklenen çıktının Teknoloji Hazırlık Seviyesi ile ilgili. Örnek çağrıda, proje sonrasındaki çıktının 3-6 seviyelerinde olması gerekliliği ifade edilmiş. Teknoloji Hazırlık Seviyesi ölçümü için gerek bu yazımızı, gerekse aşağıda TÜBİTAK TEYDEB tarafından yayımlanan bu sunumdan aldığımız aşağıdaki tabloyu referans alalım.
THS Tanımları (Kaynak – TÜBİTAK TEYDEB)
3-6 arası Teknoloji Hazırlık Seviyesi çerçevesinde çağrıda asıl beklenenin pazara hazır bir ürün olmadığı, yürütülecek projenin “teknoloji geliştirme” evresi aşamalarının desteklenmesinin esas alınacağı söylenebilir. Görüldüğü gibi çıktının operasyonel ortamda doğrulanması projede beklenmiyor. Bu da geliştirilecek çalışmanın saha denemelerinin gerçekleştirilmesine ve/veya sahadan alınan bilgilerle revize edilmesine ilişkin iş faaliyetlerini içermemesi gerektiği konusunda ipucu veriyor.
Bilindiği üzere 2020 yılı 2. dönem itibariyle TÜBİTAK TEYDEB ön kayıt süreçleri de değişti. 2020 yılında ön kayıt açan, 2020-2 döneminde proje başvurusunda bulunan/bulunmayan işletmelerin, şayet şirket resmi verilerinde bir değişiklik yoksa yeni kayıt açmalarına gerek yok.
TÜBİTAK TEYDEB’e ilk defa başvuru yapacak işletmelerse PRODİS hesapları üzerinden Firma Ön Kayıt Sorumlusu, Kuruluş Yetkilisi ve Proje Yürütücüsü rollerini tanımlamalılar. Bu süreçten sonra yapılması gerekenlerle ilgili konulara bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
TÜBİTAK 2021 Yılı Birinci Dönem Çağrıları çerçevesinde başvuru sahipleri başvuracakları programa göre iki ayrı takvim çerçevesinde hareket edecekler. Yayınlanan duyuruya göre 1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programı’na başvuracak işletmelerin uyacağı takvim şu şekilde:
Çağrı Açılış Tarihi: 04.01.2021
Ön Kayıt Son Başvuru Tarihi: 12.02.2021
Çağrı Kapanış Tarihi: 04.03.2021
1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı çerçevesindeki projeler için başvuru takvimi ise şu şekilde:
Çağrı Açılış Tarihi: 04.01.2021
Ön Kayıt Son Başvuru Tarihi: 11.02.2021
Çağrı Kapanış Tarihi: 01.03.2021
İki programın farklı çağrı kapanış tarihlerine göre yürütülmesi ile TÜBİTAK TEYDEB PRODİS üzerinde yaşanan yoğunluğun bir nebze azalacağını düşünüyoruz.
Çağrıya başvurmayı düşünen proje sahiplerinin kolay erişimi için ilgili konulardaki kaynakları aşağıda derlemeye çalıştık:
TÜBİTAK TEYDEB Kaynaklar
1501-Sanayi Ar-Ge Destek Programı 2021 yılı 1. Çağrı dokümanı
1507-KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı 2021 yılı 1. Çağrı dokümanı
TÜBİTAK Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konuları
Teknoloji Hazırlık Seviyeleri ve Öncelikli Teknoloji Alanları Ar-Ge ve Yenilik Konuları Sunumu
Ön Kayıt Ekranları Kullanıcı Kılavuzu
diPMO Kaynaklar
TEYDEB Ar-Ge Desteklerinde Çağrılı Projeler Dönemi
TEYDEB Projeleri Teknoloji Hazırlık Seviyeleri
TÜBİTAK Ar-Ge Projeleri Çağrıları
TÜBİTAK Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konuları Özet Tablosu
TÜBİTAK TEYDEB 2021-1 Dönemi Çağrıları Sunumu
Çağrıya ilişkin sorularınız için bize chat platformumuzdan ya da [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz. Başvuru sahiplerine şimdiden başarılar diliyoruz.