E-Turquality Bilişimin Yıldızları Programı
E-Turquality Bilişim Yıldızları Programı ile bilişim sektöründeki şirketlerin ihracat faaliyetleri uçtan uca desteklenecek.
E-Turquality Bilişimin Yıldızları Programı bu yazı öncesinde Ticaret Bakanlığı Bilişim Sektörü Destekleri ve Bilişim Sektörü İhracat Destekleri yazılarımızda yer verdiğimiz 5447 sayılı karar ile duyurulan bir diğer program. Tıpkı üretim ve hizmet sektörlerine sağlanan Turquality Destek Programı gibi ihracat gerçekleştiren bilişim girişimlerini bütüncül bir yaklaşımla desteklemeyi amaçlayan programı kararı dikkate alarak değerlendireceğiz.
Yazıyı yayına aldığımız şu günlerde Bakanlığın karara ilişkin alt programların uygulama esaslarını duyurmaya yönelik çalışmalarını hala sürdürdüğünü görüyoruz. Uygulama esasları yayınlandığında kesinlik kazanacak konuları yazımızı revize ederek duyuracağız. Konuyla ilgili yayımladığımız yazılarımızda içerik değişikliklerinden haberdar olmak için takipte kalmanızı öneriyoruz.
E-Turquality Bilişimin Yıldızları Programı kısaca yalnızca ülkemiz tarafından devlet destekli olarak yürütülen markalaşma programı Turquality’nin bilişim sektörü girişimlerine uyarlanmış versiyonu. İlk kez 2004 yılında o zamanki ismiyle Ekonomi Bakanlığı tarafından devreye alınan programdan güncel durumda 369 adet marka faydalanıyor.
5447 sayılı karar çerçevesinde E-Turquality Bilişimin Yıldızları Programı’nın üç amaca hizmet edecek şekilde yapılandırıldığı görülüyor:
Bu amaçlar çerçevesinde E-Turquality Bilişimin Yıldızları Programı, detaylarını Bilişim Sektörü İhracat Destekleri yazımızda incelediğimiz desteklerden farklı olarak girişimlerin ihracat faaliyetlerini desteklemek yerine firmaların markalaşma hedeflerine katkıda bulunacak şekilde yapılandırılmış bir destek mekanizmasına sahip. Bu nedenle belirli periyotlarla ihracat faaliyetlerinden doğan desteğe uygun giderleri ilgili birliklere sunmak yerine destekten faydalanmak isteyen firmaların ön başvuru gerçekleştirerek, programa alınmaları şart.
Program çerçevesindeki desteklerden faydalanmak isteyen girişimler, öncelikli olarak bakanlığa ön başvuru gerçekleştirecekler. Ön başvurunun içeriği henüz programa ilişkin uygulama esasları yayımlanmadığı için belli olmasa da kararda yer alan madde 24, programa alınacak bilişim şirketlerinde hangi kriterlere dikkat edileceğini tarifliyor. Bu maddeye göre programa ön başvuru gerçekleştirecek şirketlerin;
dikkate alınarak bakanlık tarafından bir ön değerlendirme prosedürü uygulanacak.
Değerlendirmede ayrıca başvuru gerçekleştiren şirketin proje yönetim tecrübesini kanıtlar kurumsal süreç varlıkları da etkili olacak. Diğer bir ifadeyle programa başvuran şirketin;
programa alınma aşamasında öncelik sebebi olarak kabul edilecek.
Ön başvuru aşamasını başarıyla geçen şirketlere öncelikli olarak E-Turquality sertifikası verilecek. Bu şirketler programın logosunu da kullanma hakkına sahip olacaklar.
Bu aşamadan sonra bakanlık programa alınan şirketlerden markalaşma hedeflerini içeren bir iş planı sunmalarını bekliyor. Her bir şirketin ihracat kapasitesini artırmaya yönelik faaliyetlerini içerecek bu plan çerçevesinde sunulan faaliyetlere ilişkin giderlerin beş yıl süreyle desteklenmesi ile program yürütülecek. Şayet şirketler ülkemiz hizmet ticareti politikaları çerçevesinde belirlenen performans kriterlerini sağlarlarlarsa, bu süreye ek olarak programdan 5 yıl süreyle daha faydalanabilecek.
Şirketlerin program kapsamındaki desteklerden faydalanmaya başlayabilmeleri için, Bakanlıkça uygun görülen danışmanlık şirketlerine hazırlattıkları ve bakanlığa sundukları iş planlarının onaylanması gerekmekte. İş planı onaylanan ve desteklerden faydalanmaya başlayan şirketlerin her yıl bakanlığa performans raporu sunmaları bekleniyor. Desteğin devamlılığı açısından bu performans raporunu değerlendirecek bakanlık gidişata göre iş planını hazırlayan danışmanlık şirketlerinden sunulan iş planının revize edilmesini talep edebilecek.
Faaliyet raporlarında ya da destek süresi içerisinde, E-Turquality ünvanına sahip olmasına karşın desteklerden etkin olarak faydalanmayan şirketler destek kapsamından çıkarılabilecek ya da bu şirketlerin destek kullanımları sınırlandırılabilecek. Aynı yaptırımlar çerçevesinde bu şirketlerin destek oranlarında da indirime gidilmesi söz konusu olabilecek.
Kararda, programa alınan firmalara 20 farklı başlık altında destek sağlanacağı görülüyor. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde programda yer alan ve ilk kez karşılaşılan destek başlıklarıyla alakalı kısa bilgiler vermeye çalışacağız. Öncelikli olarak Bilişim Sektörü İhracat Destekleri yazımızda yaptığımız gibi destekleri iki ayrı tabloda özetlemeye çalışalım.
Tablo 1 – E-Turquality Bilişimin Yıldızları Programı kapsamında sağlanacak destekleri özetler tablo
Tablo 2 – E-Turquality Bilişimin Yıldızları Programı kapsamında sağlanacak desteklerin özetler tablonun devamı
E-Turquality Programı’nda yer alan desteklerin bir kısmının Bilişim Sektörü İhracat Destekleri yazımızda yer alan desteklerle aynı kapsamda olduğu söylenebilir. Aynı isim ve kapsamlı desteklerde, E-Turquality Programı’nda yer alan çoğu desteğin bütçe ve/veya destek oranının artırıldığını söylemek mümkün.
Öte yandan destek paketinde; veri merkezi desteği, yıldız teknoloji ofisleri desteği, yurtdışı yüksek katma değerli bilişim yüklenici desteği gibi ilginç destekler de mevcut. Her ne kadar desteğe ilişkin kısmi detaylar ilgili kararda yayımlanmış olsa da, ilgili destekleri daha etkin değerlendirebilmek için karara ilişkin uygulama esaslarını beklediğimizi bildirelim.
Yazımızın sonuna gelirken, ilgililere bir kez daha 5447 sayılı karara ilişkin detayları değerlendirdiğimiz Ticaret Bakanlığı Bilişim Sektörü Destekleri ve Bilişim Sektörü İhracat Destekleri yazılarımıza göz gezdirmelerini tavsiye ediyoruz.
Uygulama esasları yayınlandığında yayınlamayı planladığımız yeni yazımızdan haberdar olmak için mail listemize üye olmanız yeterli. Sorularınız için her zamanki gibi Chat’te sizi bekliyoruz!