Kobigel 2022 Yılı Çağrıları
KOSGEB Kobigel 2022 Yılı Çağrıları ile farklı tematik alanlarda KOBİ’lerin günümüz teknolojilerine erişiminin kolaylaştırılması amaçlanıyor.
KOSGEB Kobigel 2022 yılı çağrıları geçtiğimiz günlerde kurumun resmi internet sitesinde yayınlanan bir haberle duyuruldu. Son başvuru tarihi 11 Ocak 2023 olan programla KOBİ’leri üç farklı çağrı ile iki tema altında desteklenecek. Temalardan ilki, geçmiş senelerinde de yayınlanan çağrılarda olduğu gibi dijitalleşme. Dijitalleşme haricindeki çağrıda ise imalatçı KOBİ’lerde rekabet ve verimlilik artışı sağlayacak projeler desteklenecek.
KOSGEB Kobigel 2022 çağrıları yazımızda hem KOSGEB’in resmi sitesinde yayınladığı çağrı dokümanlarını hem de geçmiş Kobigel çağrılarında yayınladığımız makaleleri referans alacağız. Kurum kaynaklarına kurumun web sitesinde yer alan Kobigel sayfasıyla hızlı erişim sağlayabilirsiniz. Özellikle dijitalleşme çağrısı ile ilgilen KOBİ’lerin bu ve bu yazılarımızı incelemelerini tavsiye ediyoruz. Geçmiş verimlilik çağrısına erişmek ve özellikle değişen destek oranlarımı şaşırarak nostalji yaşamak isteyenleri ise bu yazımıza davet ediyoruz.☺️
KOSGEB Kobigel 2022 yılı çağrıları daha öncede bahsettiğimiz gibi üç ayrı çağrıdan oluşuyor. Bu çağrılar,
Her üç çağrıda; proje gider grupları, destek süresi ve oranı ile değerlendirme mekanizması, ve çağrı takvimi açısından aynı şekilde kurgulanmış. Dijitalleşme teması altında geliştirici ve imalatçı KOBİ’lere uygulanacak ek puanlama kriterleri aynı. Çağrı detaylarına geçmeden önce ortak olan bu konuları alt başlıklar altında inceleyelim:
İlgili temalarda proje sunacak KOBİ’lerin projeleri farklı destek üst limitleri dahilimde aynı gider grupları dahilinde desteklenecek. Geçmiş dönemde de olduğu gibi bu gider grupları; personel giderleri, makine-teçhizat giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderleri. KOSGEB Kobigel 2022 yılı çağrıları çerçevesinde 2022-01 çağrıdı ile geliştiricilere sağlanacak destekler belirlenen proje konuları dahilinde hizmet grubu giderlerinde diğer çağrılara göre biraz daha farklı alt giderleri destekliyor. Bunun detaylarına ilgili bölümde yer vereceğiz.
Kobigel 2022 yılı çağrıları, KOSGEB resmi web sitesinde geçtiğimiz günlerde duyuruldu. Aralık 2022’de mevzuat değişikliğine gidilen program çağrılarında; geçtiğimiz çağrı dönemlerinde de destek verilen İmalat Sanayiinde Dijitalleşme ile KOBİ’lerde Verimliliği ve Rekabetçiliği Artırmaya yönelik projelerin desteklenmesi hedefleniyor. Son başvuru tarihi 11 Ocak 2023 olan programa ilişkin detayları üç farklı yazıda değerlendirmeye çalışacağız. Bu yazılardan ilki, 2022 yılı çağrılarına ilişkin özet bilgiler çağrılardaki ortak hususlar ve mevzuattaki değişikliklerini içeriyor. KOBİGEL 2022 Dijitalleşme Çağrısı ve KOBİGEL 2022 KOBİ’lerde Verimliliği ve Rekabetçiliği Artırılması Çağrısı yazılarımız çağrı detaylarını içerecek.
Tüm çağrılarda sunulacak tüm projelerin destek süresi aynı olarak belirlenmiş. Geçmiş çağrılarda 36 aya kadar proje yürütmek mümkünken, KOSGEB Kobigel 2022 yılı çağrıları çerçevesinde projeler en fazla 12 ay süreyle desteklenecek. Destek süresi geçmiş çağrılarda olduğu gibi minimum 8 ay. Yine aynı şekilde izleme süreci 4 aylık periyotlarla gerçekleşeceğinden sunulacak projelerde iş zaman planı dört ve dördün katları olacak şekilde hazırlanması bekleniyor.
KOSGEB Kobigel 2022 yılı çağrıları ile geçmiş çağrılar arasındaki en önemli fark destek oranı. Geçmiş çağrılarda proje destek oranı%60’ken bu çağrı döneminde destek oranının %85’e çıkarıldığı görülüyor. Fakat bu çağrı döneminde personel giderleri harici tüm destekler geri ödemeli. Programın ilk çağrılarında destek oranı %60 Geri Ödemesizken, son yıllarda KOSGEB destekleri ağırlıklı olarak geri ödemeli destekler üzerine şekillenmişti. Gelinen noktada personel harici gider gruplarına TL cinsinden geri ödemeli destekler sunulacak olması, mevcut konjonktürde KOBİ’leri yatırıma teşvik edecek mi merak konusu.
KOSGEB Kobigel 2022 yılı çağrıları çerçevesindeki projeler aynı değerlendirme mekanizmasına sahip olacak. Bir önceki çağrı dönemlerinden farklı olarak KOSGEB Kobigel 2022 yılı çağrıları çerçevesinde KBS Değerlendirmesi isimli yeni bir değerlendirme aşaması mevcut. Program yürütme mekanizmasına göre, Ön İnceleme ve Kurul Değerlendirmesi aşamaları arasında yer alacak bu aşamada, KOBİ’lerin teknoloji düzeyleri, istihdama ve makroekonomik göstergelere katkılarının da değerlendirileceği görülüyor.
KBS – KOBİ Bilgi Sistemi – değerlendirme sürecinde;
Genel Göstergeler: Teknoloji düzeyi ve istihdama katkı
Borç Ödeme Gücü: Cari oran
Varlıkların Finansman Kaynağı Göstergesi: Yatırım Verimliliği
İhracat Göstergesi: Yurtdışı Satışların Toplam Satışlar İçinde Oranı
dikkate alınacak ve değerlendirme sonucunda ilk 250 firma bir sonraki aşamaya geçecek. Hangi göstergeden kaç puan alınabileceği, kurumun yayınladığı birinci aşama değerlendirme kriterleri formundan izlenebiliyor.
Kobigel 2022 Yılı Çağrıları, – Kobigel 1. Aşama Değerlendirme Kriterleri Tablosu
Görüldüğü üzere bu değerlendirme aşaması, proje yönetim planından tamamen bağımsız yürütülecek bir değerlendirme süreci. İsteyen KOBİ’ler kendi finansman tablolarına bakarak öz değerlendirme yapabilir. Bu değerlendirme için yeterli teknik bilgi ve personel kaynağına sahip olmayan KOBİ’ler ilgili değerlendirmeleri KOSGEB portalından alacakları İşletme Değerlendirme Raporu’ndan öğrenebilirler.
Kobigel 2022 Yılı Çağrıları – Kobigel Değerlendirme ve İzleme Mekanizması
KOSGEB Kobigel 2022 yılı çağrıları çerçevesinde dijitalleştirme temasındaki çağrılarda hem imalatçı hem geliştirici KOBİ’lere ek puan uygulaması yapılacak. Toplam 10 puanı geçmemek şartıyla aşağıdaki kriterleri sağlayan başvurular için verilecek ek puanlar şu şekilde:
Aynı durum KOSGEB Kobigel 2022 yılı çağrıları kapsamında yer alan ve KOBİ’lerde verimlilik ve rekabetçilik artışını hedefleyen İmalat Sektöründe Faaliyet Gösteren Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Rekabet Güçlerinin ve Verimliliğinin Artırılması çağrısı için geçerli değil.
KOSGEB Kobigel 2022 yılı çağrıları çerçevesinde her üç çağrıda da ortak olan diğer bir konu ön ödeme ve geri ödemeli destekler. Geçmiş çağrılarda da olduğu gibi projesi desteklenen ve uygun teminat şartlarını sağlayabilecek olan başvuru sahipleri, ön ödeme imkanlarından faydalanabilecekler.
Daha önce de bahsettiğimiz üzere KOSGEB Kobigel 2022 yılı çağrıları diğer dönem çağrılarından destek türü açısından önemli ölçüde ayrılıyor. Geçmiş dönem çağrılarında yararlanıcılara her gider grubu çerçevesinde geri ödemeli ve geri ödemesiz destekler bir arada verilirken, bu çağrı dönemimde verilecek destekler ağırlıklı olarak geri ödemeli.
Bu noktada çağrı kapsamındaki başvurular için geri ödemeli destek mekanizmasının da önem kazanacağı ifade edilebilir. Geri ödemeli destekler için yararlanıcının proje bitişinden sonraki 34 ayı kapsayacak şekilde teminat mektubu sunması gerektiği unutulmamalı. Geri ödemeli destekler, proje tamamlandıktan 1 sene sonra başlayacak ve 4’er aylık periyotlarla 6 eşit taksitle KOSGEB’e geri ödenecek. Destekten faydalanmak için gerekli teminat mektubu masraflarının da proje sahiplerine ait olacağını hatırlatalım.
2022 çağrılarının tamamı aynı başvuru ve değerlendirme takvimi içerisinde yürütülecek. Tüm projeler için belirlenen başlangıç tarihi 10 Mart 2023. KOSGEB tarafından tüm süreç için verilen hedef tarihler şu şekilde:
Proje Başvuru Süreci – 13 Aralık 2022 – 11 Ocak 2023 23:59
Kontrol süreci – KOSGEB ilk kontrol: 12 – 19 Ocak 2023, İşletme düzeltme ve varsa itiraz: 20 – 26 Ocak 2023, KOSGEB son kontrol: 27 Ocak – 02 Şubat 2023
KOBİ Bilgi Sistemi değerlendirmesi (1. Aşama) – 03 – 07 Şubat 2023
Kurul değerlendirmesi (2.Aşama) – 18 Şubat – 07 Mart 2023
Kabul edilen projelerin bildirilmesi – 10 Mart 2023
Kurul değerlendirme sürecine itiraz – 10 – 24 Mart 2023
Bu seneki çağrılardan ilki İmalat Sanayi Sektöründe Dijitalleşme Sürecine Katkı Sağlayabilecek Yerli Teknoloji Geliştiricisi KOBİ’lerin Desteklenmesi olarak adlandırılmış. Bu çağrı çerçevesinde teknoloji geliştirme alanında faaliyet gösteren ve bu faaliyetlerle uyumlu NACE kodlarıma sahip olan KOBİ ölçeğindeki geliştiriciler desteklenecek. Geçmiş dönemde aynı hedef gruba açılan çağrılarda olduğu gibi başvuru sahiplerinin başvurularıyla birlikte ilgili şartlara haiz üreticilerden satın alma niyet mektubu sunmaları gerekiyor.
Teknoloji geliştiriciler bu çağrı çerçevesinde ürün geliştirme ya da pazarlama kabiliyetlerini geliştirme amaçlarıyla başvuru gerçekleştirebilirler. Yalnızca pazarlama amacıyla proje başvurusunda bulunacak teknoloji girişimlerinin, pazarlamaya konu olan ürünü Teknoloji Geliştirme Bölgesi ya da Ar-Ge Merkezi’nde geliştirme şartını yerine getirdiklerini gösterir belgeyi başvurularıyla sunmaları şart. Bu tip projeler dikkate alınarak bütçede yer alan danışmanlık giderleri grubu diğer çağrılarda yer alan uygun giderlere ek olarak, tanıtım, seyahat ve fuar giderlerini de kapsayabilecek.
Uygun başvuru konuları yine bir önceki çağrı dönemiyle aynı. Bu teknolojiler;
Çağrı kapsamında geliştirici KOBİ’lere sağlanacak destek tutarı proje başına 2 Milyon TL. Daha öncede bahsettiğimiz üzere personel harici tüm destekler geri ödemeli ve destek oranı %85. Geliştirici KOBİ’lerdeki personel rayiçleri dikkate alınarak bu çağrıda personel başına sağlanacak desteklerin hesaplanmasında yararlanılacak katsayılar diğer çağrılara göre daha yüksek. En fazla 6 personel için destek talebinde bulunulabilecek çağrıda yeni istihdam şartı bulunmuyor. Mezuniyet durumuna göre belirlenmiş bu katsayılar şu şekilde;
Ön Lisans mezunları – Net Asgari Ücretin 1.5 katı
Lisans mezunları – Net Asgari Ücretin 2,0 katı
Yüksek Lisans mezunları – Net Asgari Ücretin 2,25 katı
Doktora mezunları – Net Asgari Ücretin 2,50 katı
Çağrı çerçevesinde desteklenecek giderler ise aşağıdaki tablodan takip edilebilir:
Kobigel 2022 Yılı Çağrıları – Geliştirici KOBİ’ler Destek Bütçesi Tablosu
KOSGEB Kobigel 2022 yılı çağrıları çerçevesinde duyurulan ikinci çağrı, imalatçı KOBİ’lerin dijital teknolojilerden yararlanmasını ve böylelikle verimliliklerinin iyileştirilmesini amaçlıyor. Geliştirici KOBİ’ler gibi bu çağrıda üçüncü kez yayınlanıyor.
Çağrı konusu ve kapsamı bir öncekilerle hemen hemen aynı. Her çağrı için geçerli olan genel kriterler haricinde, bu çağrı çerçevesinde imalatçı KOBİ’lere proje başına 2 Milyon TL destek verilecek. Desteğin 400.000 TL’si geri ödemesiz, 1.6 Milyon TL’si ise geri ödemeli. Destek, personel harici gider gruplarında geri ödemeli ve destek oranı %85. Personel gider grubunda geliştirici KOBİ’lerden farklı olarak ikisi yeni istihdam olmak şartıyla dört personel desteklenecek. Personellerin eğitim durumuna göre verilecek destek miktarı da geliştirici KOBİ’lere göre daha düşük. Personele sağlanacak desteğin mezuniyet durumuna göre tanımlanan katsayılarla net asgari ücret üzerinden hesaplanacağını hatırlatalım. Bu katsayılar aşağıdaki tablodan takip edilebilir.
Kobigel 2022 Yılı Çağrıları – İmalatçı Kobiler Mezuniyete Göre Personel Destek Üst Limiti Hesaplama Katsayıları
Çağrı çerçevesinde yine aynı gider grupları destekleniyor. Gider gruplarına göre sağlanan desteklerin üst limitleri şu şekilde;
Personel Giderleri – 400.000 TL, Geri Ödemesiz
Makine-Teçhizat Giderleri – 1.200.000 TL, Geri Ödemeli
Yazılım Giderleri – 600.000 TL, Geri Ödemeli
Hizmet Alımı Giderleri – 400.000 TL, Geri Ödemeli
Dijitalleşme teması altında geçmiş dönemde yayınladığımız yazılarımızı da incelemenizi tavsiye ediyoruz.
KOSGEB Dijitalleşme KOBİGEL 2020 Öncelikleri
KOSGEB KOBİ Gelişim Destek Programı 2o2o Çağrısı
KOSGEB KOBİGEL 2020-1 Dönemi Çağrısı
KOSGEB Kobigel 2022 yılı çağrıları kapsamında inceleyeceğimiz son çağrı, İmalat Sektöründe Faaliyet Gösteren Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Rekabet Güçlerinin ve Verimliliğinin Artırılması isimli çağrı. Her ne kadar bu çağrı diğer çağrılardan garklı olarak ilk kez yayınlanan bir çağrı olarak görülse de detaylı incelendiğinde çağrı amacı açısından özellikle programın ilk dönem çağrılarıyla benzerlikler taşıdığı söylenebilir.
Çağrıya, ana faaliyet kodu NACE Rev 2 sınıflamasına göre imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’ler başvurabilir. Çağrıya başvuru gerçekleştirecek KOBİ’ler için dört proje konusu belirlenmiş. Projenin bu konulardan en az birine hizmet edecek şekilde tasarlanması şart. Proje konuları aşağıdaki görselden incelenebilir.
Kobigel 2022 Yılı Çağrıları – Rekabetçi ve Verimli KOBİ’ler Proje Konuları
Çağrı kapsamında proje başına verilecek desteğin üst limiti 2.2 Milyon TL Diğer çağrılarda olduğu gibi bu çağrıda da yalnızca personel destekleri geri ödemesiz ve üst limiti 200.000 TL. Diğer desteklerin tamamı %85 ve geri ödemeli. Bütçe detayları aşağıdaki tablodan takip edilebilir.
Kobigel 2022 Yılı Çağrıları – Rekabetçi ve Verimli KOBİ’ler Destek Bütçesi
Diğer çağrılardan farklı olarak bu çağrıda ek puan uygulaması yok. Çağrı yapısı çerçevesinde oldukça geniş bir kitleye hitap eden bu çağrıya oldukça fazla başvuru olacağı aşikar. Bu nedenle başvuru sahiplerinin özellikle verimlilik hesaplarını mevcut ve planlanan şekilde başvurularında açıkça ve gerçeğe yakın belirtmelerini öneriyoruz.
Son olarak bu yazıda bahsettiğimiz üç farklı çağrıya ilişkin hazırladığımız ve dokümanlar sayfamızdan yayınladığımız sunumlara aşağıdaki linklerden ulaşabileceğinizi hatırlatıyoruz.
Son başvuru tarihi 11 Ocak 2023 saat 23:59 olan çağrılara başvuru süresi kısıtlı. Oldukça rekabetçi olmasını beklediğimiz bu çağrılar için görüş, bilgi ve destek almak için diPMO’ya ulaşabileceğinizi hatırlatarak, başvuruyu düşünen KOBİ’lere şimdiden başarılar diliyoruz.