AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ
Kurulum ve Yönetim Süreçleri
Ar-Ge faaliyetleri veya tasarım faaliyetleri yürüten işletmeler, 5746 sayılı kanun ile birlikte sistematik olarak vergi teşviklerinden faydalanma şansı elde etmektedirler. Teşvik sistemi, Ar-Ge Merkezi veya Tasarım Merkezi ünvanlarından birine sahip olunduğunda başlar ve 2023 senesinde kadar bu ünvanın korunduğunu süre boyunca geçerli olur. Bu ünvanlara sahip olabilmek için, kanun çerçevesinde belirlenen şartları sağlamak ve bu şartları ilerleyen sürelerde de korumak gerekmektedir. Bununla birlikte, Ar-Ge birimi finansal yapılanmasını, teknik işleyişe uygun olarak sürdürebilmek için kurum kültürüne özgü bir yönetim modeli belirlemek ve devreye almak şarttır.
Doktoralı ve temel bilimler konusunda Yüksek Lisans derecesine sahip personeller için %95, yüksek lisans veya temel bilimlerde lisans mezunu personel için %90, diğer personeller için %80 Gelir Vergisi stopajı, personellerin Ar-Ge faaliyetlerinde ayırdıkları süre oranında istisna edilir.
Bu kanun kapsamında çalışan araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri üzerinden hesaplanan Sigorta Primi İşveren Hissesinin %50’si teşvik kapsamındadır.
Ar-Ge ve Tasarım merkezlerinde istihdam edilen temel bilimler mezunu personel için o yıl belirlenmiş olan brüt asgari ücret kadar teşvik sağlanır. Teşvik süresi 2 sene olup destek alınacak en fazla personel sayısı toplam personel sayısının %10’unu geçemez.
Kanun kapsamında Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri sonucunda oluşan harcamaların tamamı kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılır.
Firmaların, Ar-Ge ve tasarım merkezlerine siparişe dayalı olarak yaptıracakları Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri için 5746 sayılı kanunda belirtilen indirim, teşvik ve istisnalardan %50 oranında faydalanabilmektedir. Faaliyetleri gerçekleştiren Ar-Ge ve tasarım merkezleri tüm istisnalardan faydalanabilirken, siparişi veren firma Ar-Ge ve Tasarım İndirimi ile Damga Vergisi indiriminden faydalanabilmektedir.
Bu kanun kapsamında çalışan araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personelinin Ar-Ge faaliyetlerine ayırdıkları süre oranı üzerinden hesaplanan damga vergisinin tamamı teşvik kapsamındadır.