KOSGEB Kobigel 2021-1 Dönem Çağrısı
KOSGEB Kobigel 2021 Yılı 1. Dönem Çağrısı ile geliştirici ve imalatçı KOBİ’lerin Endüstri 4.0 alanındaki projeleri desteklenmeye devam edecek.
KOSGEB Kobigel 2021 Yılı 1. Dönem Çağrısı kurumun internet sitesi üzerinden duyuruldu. Kobigel Programı, geçen sene Eylül 2020 yılında tek bir defa yayınlanan çağrıyla başvuruya açılmıştı. Bu sene yayınlanan erken çağrı, 2021 yılında programa ilişkin ikinci bir çağrının sene bitmeden yayınlanabileceğini gösteriyor.
KOSGEB Kobigel 2021 Yılı 1. Dönem Çağrısının bu seneki teması da Endüsri 4.0. Son iki senedir aynı temayla yayınlanan çağrıyı farklı geçmiş dönemde farklı yazılarla değerlendirmiştik . Çağrının teması ve önceliklerinin geçen seneki çağrıyla aynı olması sebebiyle ilgililerin KOSGEB Dijitalleşme KOBİGEL 2020 Çağrısı Öncelikleri yazımıza da göz gezdirmelerini tavsiye ediyoruz.
KOSGEB Kobigel 2021 Yılı 1. Dönem Çağrısı ile KOBİ’lerin Endüstri 4.0 süreçlerine uygun ürün geliştirmeleri veya üretimlerini Endüstri 4.0 süreçlerine entegre edecek yatırımlar gerçekleştirmeleri bekleniyor. Tıpkı geçen sene olduğu gibi hem geliştirici KOBİ’ler hem de üretici KOBİ’ler çağrıdan faydalanabilecekler:
2021-01 Proje Teklif çağrısı “geliştirici KOBİ’ler” için resmi çağrı dokümanı;
2021-02 Proje Teklif çağrısı ise “imalatçı KOBİ’ler” için resmi çağrı dokümanı;
Bilindiği gibi 4. Sanayi Devrimi olarak anılan Endüstri 4.0 kapsamındaki çalışmalar Türkiye’nin de uzun süreden beri merceğinde. Bu noktada 2018 yılında yayınlanan “Dijital Yol Haritası” bir çok kamu kurumunun bu alanda teşvik edici programlar yayınlanmasında etkili oluyor. Örneğin TÜBİTAK TEYDEB 2020 ve 2021 yıllarında yayınladığı Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konuları ile BİT alanında Büyük Veri ve Analitiği başta olmak üzere farklı konularla Endüstri 4.0 donanım, yazılım ve sistem geliştiricileri destekliyor. KOSGEB Kobigel programı da son üç seneden beri aynı tema üzerine yoğunlaşmış durumda. Fakat buna karşın en azından KOSGEB istatistikleri KOBİ’lerin Endüstri 4.0 projelerinden faydalanma durumlarının sınırlı olduğunu gösteriyor.
KOSGEB KOBİGEL 2019 ve 2020 Başvurulan : Desteklenen Projeler
KOSGEB Kobigel 2021 Yılı 1. Dönem Çağrısı kapsamında geliştirici KOBİ’ler 2021-01 kodlu çağrıya başvuracaklar. Bu çağrıdan faydalanacak başvuru sahiplerinin aşağıda sıralanan NACE kodlarına sahip olması gerekmekte.
26 Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı
28 Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı
30.3 Hava ve uzay araçlarıyla ilgili makine imalatı
33 Makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı
61 Telekomünikasyon
62 Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler
63.1 Veri işleme, barındırma ve ilgili faaliyetler; web portalları
Geliştirici KOBİ’ler; mevcut ürünlerini ticarileştirmek ya da iyileştirmek/teknoloji düzeyini artırmak amaçlı Ür-Ge faaliyetleri için programdan faydalanabilirler. Geliştirici KOBİ’ler projelerinde yalnızca ticarileşmeyi hedeflerlerse, konu olan ürün/yazılım/sistemin Ar-Ge süreçlerini tamamlamalı. Ar-Ge aşamalarının tamamlandığını kanıtlamak için, kurum başvuru aşamasında konu ürününe ilişkin kamu destekleriyle ve/veya teknoloji geliştirme bölgeleri ve/veya Ar-Ge ve tasarım merkezilerinde başarıyla tamamlandığını gösterir belgelerin sunulmasını bekliyor.
Geliştirici KOBİ’ler projelerinde ayrıca konu ürüne ilişkin potansiyel yararlanıcılardan/müşterilerden alınmış niyet mektubu sunmak durumunda. Niyet mektubu veren işletmenin bilanço esasına göre defter tutması ve 2019 – 2020 yıllarından herhangi birinde net satış hasılatı 500.000 TL’nin üzerinde olması gerekmektedir.
KOSGEB Kobigel 2021 Yılı 1. Dönem Çağrısı kapsamında geliştirici KOBİ’ler 2021-02 kodlu çağrıya başvuracaklar. Bu çağrıdan faydalanacak başvuru sahiplerinin imalata ilişkin NACE kodlarına sahip olması gerekmekte. Başvuru gerçekleştirecek imalatçı KOBİ’lerin 2019 veya 2020 yılındaki resmi verilere göre net satış hasılatlarından en az birinin 500.000 TL olması bekleniyor.
KOSGEB Kobigel 2021 Yılı 1. Dönem Çağrısı da Endüstri 4.0 alanında değerlendireceği proje konularını çağrı dokümanlarında spesifik hale getirmiş. Aşağıdaki infografi program çağrısında desteklenecek proje konularını gösteriyor. Bu konulara ilişkin detayların bu yazımızdan takip edilebileceğini bir kez daha hatırlatalım.
KOSGEB Kobigel 2021 Yılı 1. Dönem Çağrısı Proje Konuları
Geliştirici ve imalatçı KOBİ’ler için proje konularının aynı olması bu alanda proje yapacak işletmelere büyük bir avantaj sağlıyor. Programla, yeterli insan kaynağı ve imalat altyapısına sahip işletmeler kendi sistemlerini geliştirmeye yönelik projeler tasarlayabilirler. Geçtiğimiz çağrı döneminde özellikle otomotiv, savunma, elektronik sanayilerinde faaliyet gösteren diPMO’nun üretici KOBİ’leri projelerilye hem kendi sistemlerini geliştirmek hem de Endüstri 4.0 yatırımlarına başlamak adına programdan faydalandılar/faydalanmaya devam ediyorlar.
KOSGEB Kobigel 2021 Yılı 1. Dönem Çağrısı çerçevesinde sunulacak projeler için kurum yine 4 temel bütçe bileşeni belirlemiş. Programın destek oranı %60. Desteğin %30’u geri ödemesiz, %70’i ise geri ödemeli desteklerden oluşuyor. Basit bir hesapla, başvuru sahibinin toplam 500.000 TL’lik bir proje sunduğunu ve bu projede beyan edilen giderlerin tamamının kurul tarafından desteklendiğini varsayalım. Başvuru sahibi yatırımının 90.000 TL’lik kısmı için hibe (geri ödemesiz destek) desteğinden, 210.000 TL’lik kısmı içinse geri ödemeli destekten faydalanacak. KDV ve diğer vergilerin bu giderlere dahil olamayacağını hatırlatalım. Geri ödemeli destekler ise proje tamamlandıktan 1 yıl sonra başlıyor. 6 eşit taksitle iki sene içerisinde gerçekleştiriliyor. Bu destekten faydalanmak için gerekli teminat mektubuna ilişkin masraflar ise başvuru sahibi KOBİ’ye ait.
Programda, minimum 8 ay maksimum 16 ay süreyle yürütülecek projeler desteklenmekte. KOSGEB, son iki yıldan beri projeleri dönemsel bazlı izleme metodolojisiyle yürüttüğü için proje süresi 4 ve 4’ün katları olacak şekilde düzenlenmeli.
KOSGEB KOBİ Gelişim Destek Programı 2020 Yılı Çağrısı isimli yazımızda programın bütçesine ilişkin oldukça kapsamlı bir değerlendirme yapmıştık. İlgililer, desteklenen gider grupları detaylarına ilişkin bu yazımızı takip edebilir. Bu bölümde, bütçe bileşenlerini basit bir tabloda özetleyelim.
KOSGEB KOBİGEL 2021-01 ve 2021-02 çağrıları çerçevesinde verilecek destekler ve üst limitleri
Bu dönemki çağrıda yazılım/sistem geliştiren geliştirici KOBİ’lerin ihtiyaç duydukları personel bütçesi artışı olumlu bir gelişme. Personel için belirlenen üst bütçe limitleri özellikle geliştirici KOBİ’ler için kısıtlayıcı olsa da bütçenin 100.000 TL’den 300.000 TL’ye çıkarılması ve personel katsayılarının artması programa olan ilgiyi artırabilir. Fakat yine de bu alanda çalışan özellikle yüksek lisans personeli için sunulan 2,25 katsayının pek çok reel maaş bandını karşılamadığı söylenebilir.
Bu yazımız haricinde, bütçe detayları Geliştirici KOBİ’ler 2021-01 Çağrı dokümanından, İmalatçı KOBİ’ler ise 2021-02 Çağrı dokümanından değerlendirebilirler.
Geçen yıl olduğu gibi KOSGEB Kobigel 2021 Yılı 1. Dönem Çağrısı da ek destek oranı uygulamalarını içeriyor. Ek destek oranı uygulamalarıyla, başvuru sahiplerinin projelerinde yerli makine satın alımları ve/veya açık kaynak kodlu yazılım kullanımlarının teşvik edilmesi hedefleniyor.
Ek destek oranı uygulamaları konusundaki hesaplama uygulamalarını bir önceki çağrı döneminde yayınladığımız yazıda üç senaryo çerçevesinde detaylı olarak değerlendirmiştik. Senaryolar sonucunda oluşan pivot tabloları ilgililer için bir kez daha yayınlıyoruz.
KOSGEB Kobigel 2021 Yılı 1. Dönem Çağrısı için yayınlanan takvim şu şekilde:
Proje Başvurularının Alınması – KBS Üzerinden 07 Nisan – 17 Mayıs 2021
KOSGEB İlk Kontrol – 18 – 25 Mayıs 2021
İlk Kontrol Sonrası Revizyonlar – 26 Mayıs – 01 Haziran 2021
Online Kurul Değerlendirmesi – 14 – 22 Haziran 2021
Son Kurul Değerlendirmesi – 30 Haziran – 12 Temmuz 2021
Desteklenen Projelerin Duyurulması – 16 Temmuz 2021
KOSGEB Kobigel Süreç Şeması
Başvuru sahipleri için kritik tarihler; Proje Başvurularının Alınması, İlk Kontrol Sonrası Revizyonlar ve Son Kurul Değerlendirmesi tarihleri olarak ifade edilebilir. Değerlendirme sürecinde geçtiğimiz çağrı döneminde olduğu gibi KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı Kurul Değerlendirme Kriterleri Tablosu esas alınacak. Bu tabloya göre 60 ve üzeri puan alan projeler desteklenecek. Bu tablodaki puanlamalar haricinde gerek geliştirici gerekse imalatçı KOBİ’ler için farklı ek puan kriterleri de belirlenmiş durumda.
İlgililer, program mekanizmasını özetleyen ve sunumumuzda da yer alan süreç şemasını aşağıdan izleyebilir.
Yukarıdaki süreç şemasındanda izlenebildiği üzere, başarılı projelerde destek ödemeleri 4’er aylık periyotlarla gerçekleştiriliyor. Desteklenen bir projenin 16 Temmuz 2021 tarihinde başladığını varsayalım. Bu projenin ilk dönemi 16 Kasım 2021 tarihinde biter. İlk döneme ilişkin izleme ve destek ödeme taleplerinin 1 ay içersinde yapılması gerekiyor. Bu tarih de 16 Aralık 2021’e karşılık gelir. İşletmenin yaptığı ilk dönem harcamalarına ilişkin geri ödemeli ve geri ödemesiz hak edişlerin vergiden mahsubu ve/veya başvuru sahibi hesabına yatırılması kurum bütçesine göre Ocak 2022 tarihini bulur. Özellikle sene başlarında, destek ödemesi kesinleşmiş projelerde kamu kurumları bütçe ödeneklerinin salınmasını beklediği için bu tarih Şubat 2022’yi bile bulabilir.
Tüm bu risklerin göz önünde bulundurularak yatırıma eş finansman sağlanması gerekliliği proje sahipleri tarafından değerlendirilmelidir. Başvuru sahipleri dilerlerse, bu imkandan doğacak teminat mektubu maliyet hesabı yapmak şartıyla erken ödeme imkanından faydalanabilir.
KOSGEB’in dönemsel destek ödemelerini beklemeden finansmana erken erişim imkanı erken ödeme ile mümkün. Erken ödeme için başvurular, KOSGEB Destek Programları Erken Ödeme Usul ve Esasları çerçevesinde projenin ilk döneminde gerçekleştirilmeli. (Örneğimizdeki başvuru sahibi 16 Kasım 2021 tarihine kadar başvurusunu tamamlamalı.
Erken ödeme miktarında belirleyici kriter, projenin desteklendiğini gösterir kurul karar formunda belirtilen geri ödemeli destek tutarı. Yararlanıcının en fazla talep edeceği erken ödeme tutarı, geri ödemeli destek tutarının %50’si kadar olabiliyor. Program destek oranının %60 olduğu göz önünde bulundurulduğunda, erken ödeme miktarı desteklenen tutarın %21’ine karşılık geliyor. KOSGEB’in kurul karar formunda yaptığı revizyonla birlikte bu tutar kurul karar formundan izlenebiliyor.
KOSGEB Kobigel Erken Ödeme Tutarını Gösteren Kurul Karar Formundan Bir Bölüm
Geliştirici KOBİ’ler diğer bir ifadeyle 2021-01 çağrısından faydalanan başvuru sahipleri;
İmalatçı KOBİ’ler diğer bir ifadeyle 2021-02 çağrısından faydalanan başvuru sahipleri;
ek puan uygulamasından faydalanabilecek. Bir çok kriterin aynı anda sağlanması halinde alınabilecek en yüksek +10 ek puan alınabileceğini hatırlatalım.
Desteklenmesi uygun bulunmayan projeler için itirazlar, KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı İtiraz Formu ile KBS sistemi üzerinden 16 – 30 Temmuz 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek.
KOSGEB Kobigel 2021 Yılı 1. Dönem Çağrısı ile geçmiş dönem çağrısı farklılıklarını başlıklarla değerlendirerek yazımızı sonlandıralım:
2021 çağrısının aynı temadaki diğer Kobigel çağrılarına göre farklılıkları
Yazımızın sonuna gelirken başvurmayı planlayan KOBİ’lerin takip etmesini önerdiğimiz önemli linkleri aşağıda sıralayalım:
KOSGEB KOBİ Gelişim Destek Programı 2020 Çağrısı (diPMO Kaynağı)
KOSGEB Dijitalleşme Kobigel 2020 Öncelikleri (diPMO Kaynağı)
2021-01 Proje Teklif çağrısı Geliştirici KOBİ’ler Program Sunumu (diPMO Kaynağı)
2021-02 Proje Teklif çağrısı ise İmalatçı KOBİ’ler Program Sunumu (diPMO Kaynağı)
Başvuru istatistikleri son üç çağrıda yaklaşık 650 projenin desteklendiğini gösteriyor. Programın ilk çağrısına başvuranlar, başarılı tamamlanan Kobigel projelerinin ardından 1 yıl başvuru gerçekleştiremediği için başvuru hakkına sahip değiller. Bu alanda projeleri süren işletmelerin ise projeleri 2021 çağrısına başvuramıyor.
Çağrının özellikle geliştirici KOBİ’ler için kısıtlı sayıda işletmeye hitap ettiğini, bu geliştiricilerin birden fazla proje yürütme kapasitesine sahip oldukları düşünüldüğünde 2021’de başvuruların oldukça kısıtlı olacağını düşünüyoruz. Uygun başvuru şartlarını sağlayan geliştirici ve üreticilere programın bu çağrısında başarılar diliyoruz.
Program hakkında her türlü sorunuzu bize web sitemiz üzerinden veya [email protected] adresinden ulaştırabilirsiniz.