KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı
Jan 9, 2023
This is some text inside of a div block.

KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı, Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde KOSGEB tarafından sağlanan desteklerin genel adı. Avrupa Yeşil Mutabakatı Destekleri isimli yazımızda kısmen değindiğimiz programla KOBİ'lerin yeşil dönüşüme katkı sağlaması beklenmekte. Bu alanda yayınlanan iki çağrıyı ve programı etraflıca bu yazımızda değerlendireceğiz.

Program Genel Hatları

KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı daha önce yayınladığımız yazıda da değindiğimiz üzere iki çağrıdan oluşuyor. Bu çağrılar; 2023-01 Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi ve 2023 – 02 Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısı olarak anılmakta.

Çağrı isimlerinden de anlaşılacağı gibi ilk çağrı KOBİ'lerin güneş enerjisi yatırımlarını destekliyor. Diğer çağrı ise, kurum tarafından belirlenen konularda KOBİ'lerin yeşil projeler üretmelerini teşvik etmeyi amaçlıyor. İkinci çağrı çerçevesinde beklenen proje konularına ilgili başlıklarda değineceğiz. Bu başlıkta, her iki çağrıda da ortak olan konulara odaklanalım.

Uygun Başvuru Sahipleri

Daha önce KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı ile KOBİ'lerin desteklendiğini ifade etmiştik. KOBİ tanımını incelediğimiz bu yazımızda da görüldüğü üzere KOBİ'ler çalışan sayısı ve mali verilerine göre şu şekilde sınıflandırılıyor.

25 Mayıs 2023 tarihli 32201 sayılı resmi gazetede yayınlanan 7297 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı'na göre KOBİ Tanımları

KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı kapsamındaki çağrılara küçük ve orta büyüklükteki işletmeler başvurabiliyor. Bu yüzden proje sahiplerinin başvuru öncesinde ölçeklerini kontrol etmeleri gerekiyor.

  • Programla sermaye şirketi ya da bilanço esasına göre defter tutan şahıs firmaları destekleniyor.
  • Çağrı ilan tarihleri itibariyle en az 2 yıl önce kurulmuş  girişimler desteklerden faydalanabiliyor. Çağrıların ilan tarihinin 08.12.2023 olduğunu hatırlatalım.
  • Destekler geri ödemeli olduğundan her iki çağrıda da başvuru sahiplerinin Findeks raporu sunması gerekiyor. Uygun yararlanıcılar, Findeks kredi notu endeksine göre “orta riskli”, “az riskli”, “iyi” veya “çok iyi” gruplarından birinde yer almalı.
  • Başvuru sahiplerinin proje büyüklükleri son mali yıl verilerine uygun olmalı. Sunulan proje bütçeleri, mali bilanço veya net satış hasılatından büyük olmamalı. Projeler için belirlenen minimum bütçe büyüklüğü ise 1 Milyon TL.
  • Başvuru sahiplerinin ayrıca belirli alanlarda faaliyet göstermesi gerekiyor. NACE kodlarına göre belirlenen bu alanlar sunumumuzda da yer alan görselden takip edilebilir. Ayrıca bu sektörler haricinde başvuru sahiplerinin Dünya Bankası Finansmanlı Projelerde Uygun Bulunmayan Sektörler arasında bulunmadığına da dikkat edilmesi gerekiyor.
KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı Başvuruya Uygun Sektörler

Destek Mekanizması

Konusuna göre farklı amaçlarda projeleri destekleyecek her iki çağrıda da geri ödemeli destekler veriliyor. Bu noktada desteklenen projeler için destek tutarı kadar teminat mektubu sunulması şart. Teminat mektubu haricinde KGF kefaret mektubu da kurum tarafından kabul ediliyor. Çağrıda geri ödemeler diğer KOSGEB programlarında olduğu gibi proje bittikten 12 ay sonra başlıyor ve iki senede eşit taksitlerle yapılıyor.

Tüm bunlar haricinde her iki çağrı da minimum 8 maksimum 12 aylık projeleri destekliyor. KOSGEB izleme mekanizması çerçevesinde diğer programlarda olduğu gibi proje süreleri dördün katları olmalı. Son olarak her iki çağrı da erken ödeme imkanı mevcut olduğunu hatırlatalım.

Destek Oranı

Her iki çağrı farklı destek oranlarına sahip. Bununla birlikte her iki çağrıda da  deprem bölgesindeki yatırımcılar için ilave destek uygulaması mevcut. Buna göre;

  • Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep (Nurdağı ve İslahiye hariç), Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde faaliyet gösteren işletmelerden işyeri hasar gören ve bu durumu belgeleyen işletmeler için ilk çağrıda 20 puan, ikinci çağrıda 10 puan
  • Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep’ in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde faaliyet gösteren işletmelerden işyeri hasar gören ve bu durumu belgeleyen işletmeler için ilk çağrıda 30 puan, ikinci çağrıda 20 puan

ilave destek verilecek.

Çağrı Takvimi

2023-01 ve 2023-02 kodlu her iki çağrı için de belirlenen başvuru takvimi aynı. Çağrı dokümanlarından da izlenebileceği üzere bu takvimi aşağıda özetleyelim:

Başvuru Tarihleri: 01.12.2023 - 30 Kasım 2024 (23:59)

Ön Kontrol: Başvuru tarihi itibariyle 30 gün içerisinde

Revizyon Tamamlama: En geç 31 Aralık 2024 (23:59)

Kurul Değerlendirmesi: Başvuru sonrası en geç 30 gün içerisinde

Karar Bildirimi: Kurul değerlendirmesi sonrası 15 gün içerisinde

Tüm bu süreci ve ek olarak program yönetim sürecini detaylı bir şekilde anlattığımızı düşündüğümüz sunumumuza buradan ulaşılabilir.

Başvuru Bileşenleri

Başvuruda her iki çağrıda da başvuraya esas dokümanlar haricinde Findeks raporu, YMM/Bağımsız Denetçi Raporu ve Dünya Bankası Çevresel ve Sosyal Durum Tespiti Formu sunulmalı. Burada YMM/Bağımsız Denetçi Raporu ve Dünya Bankası Çevresel ve Sosyal Durum Tespiti Formu'nu biraz açalım.

YMM/Bağımsız Denetçi Raporu, daha önce KOSGEB projelerinde karşılaşmadığımız bir form. Adı üstünde bağımsız bir denetçi tarafından hazırlanması beklenen bu form, başvuru ile proje sonrasında başvuru sahibi tarafından beyan edilen hedeflere ulaşılma durumunu değerlendiriyor. Çağrıda, bu form için ilgili kişilerce verilecek değerlendirme hizmetlerine ilişkin ücretlerin projelerde uygun gider olup/olmama durumuna ilişkin net bir ifade bulunmuyor. Bu formun orijinali program sayfasında yer alıyor.

KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı YMM & Bağımsız Denetçi Formu

Her iki çağrıda ortak olan bir diğer başvuru dokümanı da Dünya Bankası Çevresel ve Sosyal Durum Tespiti Formu ismini taşıyor. Dünya Bankası tarafından burada hazırlama kılavuzu mevcut. Formun .doc formatlı versiyonunu yine program sayfasından ulaşmak mümkün.

KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı - Güneş Enerjisi Yatırımları

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi program kapsamındaki ilk çağrı, KOBİ'lerin güneş enerjisi yatırımlarını desteklemeyi amaçlıyor.  Uygun başvuru sahipleri kriterlerine ek olarak çağrıya başvuracak KOBİ'ler şu iki temel kriteri sağlamalı:

  • Başvuru sahibinin son 12 aya ilişkin enerji tüketimi belirlenen değerden az olmamalı. Bu değer; en az 20 Ton Eşdeğeri Petrol (TEP) / eşdeğer kilowatt saat (kWh)
  • Başvuruda Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu sunulması şart.

Bilindiği gibi bağlantı anlaşması çağrı mektubu, güneş enerjisi santrali kurulumu yapmak istenen alanı teknik açıdan doğrulayan bir belge. Yatırımın yapılacağı Elektrik Dağıtım Kuruluşu'ndan alınan bu belgeden sonraki harcamalar çağrıda destek kapsamında.

Çağrıda proje başına en fazla 14 Milyon TL destek veriliyor. Daha önce de değindiğimiz gibi verilen desteğin tamamı geri ödemeli ve destek oranı %60. Çağrı, yeni olmak şartıyla makine, teçhizat ve tükenmeyen donanımsal giderleri destekliyor.

KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı - Temiz ve Döngüsel Ekonomi

Programın bir diğer çağrısı, sanayide temiz ve döngüsel ekonomiye geçişi hedefliyor. Bu kapsamda, küçük ve orta ölçekli KOBİ'lerin seçilen 6 farklı konu başlığında projeleri desteklenmekte.

2023/02 Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Çağrısı Uygun Proje Konuları

KOBİ'lerin bu alanda ne tip proje geliştirebileceklerine ilişkin örneklere sunumumuzda yer verdik. Dilerseniz program sunumumuza buradan ulaşabilirsiniz.

Bu bütçe, bir önceki başlıkta değindiğimiz Güneş Enerjisi Yatırımları'nı destekleyen çağrı dan farklı bir bütçeye sahip. Projelerde; personel, makine-teçhizat, yazılım ve hizmet alımları bütçelendirilebilir. Bütçe üst limitlerini ise aşağıdaki tabloda hemen hatırlatalım.

Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Çağrısı Desteklenen Giderler ve Bütçe Üst Limitleri

Çağrı destek oranı %70. Destek süresi ise minimum 8 maksimum 12 ay. Bir önceki çağrıda olduğu gibi desteğin tamamı geri ödemeli.

Son başvuru tarihi 30 Kasım 2024 olan programa ilişkin sorularınızı bekliyoruz. Başvuru gerçekleştirecek projelere şimdiden başarılar!

HİZMETLERİMİZ

Tüm Süreçlerde Yanınızdayız

Project Overly Image
DESTEKLER

Hangi Destek Size Uygun Beraber Belirleyelim

No items found.
No items found.
Project Overly Image